Sök

Breakits utsläpp rasar – så gjorde vi för att mäta det superenkelt

BreakitKlimatfråganBreakit Impact Challenge

Diana Demin, marknadskoordinator och Olle Aronsson, medgrundare och reporter på Breakit

Breakit

Breakit

Att mäta sina klimatutsläpp i detalj kan lätt bli ett heltidsjobb – men det finns enklare sätt.
Här är vår guide till hur du kan få ett bra svar på bara ett par timmar.

“Hoppas verkligen vi lyckats sänka vårt klimatavtryck. Det vore faktiskt pinsamt annars”. Så tänkte vi när vi fick i uppdrag att kolla (och klimatkompensera) våra utsläpp.

Det finns en rad olika verktyg för att mäta hyfsat snabbt och enkelt. Breakit har valt att samarbeta med svenska GoClimate och använda deras sajt för förenklad rapportering.

I praktiken innebär det att vi behöver ta fram följande data:

  • Antal anställda

  • Elavtal

  • Kontorsyta

  • Antal servrar (eller instanser i molnet)

  • Flygtimmar

  • Bil och taxiresor, mil

  • Måltider 

  • Inköp av elektronik (datorer, skärmar, mobiler)

Antal anställda och kontorsyta är så pass enkelt att ta fram att vi inte behöver ägna någon tid åt det här. Vad gäller avtalet för el och värme så hyr vi i andra hand och har inte riktigt tid att rota fram rätt upplägg – så vi bockar i att vi inte vet (då fylls schablonvärden i hos Go Climate).

Resten av datan är det som vi lägger ett par timmar på att jaga fram. Såhär har vi gått till väga för att få till vettigt estimat:

Antal servrar i molnet
Vi använder Amazon Web Services för våra molnservrar och genom att titta i AWS ser vi att vi har 17 instanser.

Flygtimmar
Den största framgången! Vi flög ingenting 2020. Det berodde inte bara på pandemin utan på att vi aktivt valt att sluta flyga. Antal: 0

Bil och taxiresor, mil
Den här var klurigare. Men för att få ett snabbt svar gjorde vi på följande vis: Vi kollade i bokföringen och såg att vi la 49446 kronor på resor under 2020 – rätt lite men det var ju pandemi. Vi vet att majoriteten var tåg men för att inte riskera att klimatkompensera för lite räknar vi med att bilresor stod för halva kostnaden. Då får vi 24723 kronor. Dividerat med 18:50 (en schablon för milersättning, som om vi kört bil) blir det 2673 mil.

Måltider, både internt och representation
Alla fysiska event ställdes in under 2020. Men vi anordnade faktiskt en nätverksträff där vi serverade 20 måltider.

Utöver det hade vi representation av olika slag till en kostnad av 62.000 kronor. Dividerat med en snittkostnad per måltid på 150 kronor landar vi där på 413 måltider under året.

Sammantaget blev dock den här posten väldigt mycket mindre på grund av pandemin. Dessutom: Vi hade en policy om att allt skulle vara vegetariskt.

Inköp av elektronik
Här hittar vi inget bra svar i bokföringen. Men vi vet ändå på ett ungefär hur mycket nytt vi behövt köpa, helt enkelt eftersom vi är ett litet bolag och har koll på när folk behövt få ny utrustning. Vi höftar att vi köpt 3 mobiler, 3 datorer och 3 skärmar.

Med den här schablonen kan så vitt vi bedömer alla digitala tjänsteföretag faktiskt göra ett hyfsat estimat på sina utsläpp – på en eftermiddag.

Vad blev då resultatet?

Jo, Breakits utsläpp rasar! De ligger nu på 20,6 ton koldioxid per år. Jämfört med när vi mätte 2018 har de fallit med hela 39 procent.

Den överlägset viktigaste orsaken till det är att vi har slutat flyga. 

Det innebär att vi enligt Go Climate ska klimatkompensera med 7553 kronor. Eftersom vi inte hunnit räkna ut eventuella övriga utsläpp väljer vi helt sonika att dubbla den siffran, för att vara på den säkra sidan.

Sno vårt upplägg

Sitter du också och funderar på hur du ska räkna fram dina utsläpp? Sno vårt upplägg!

Det vi har kommit fram till för kommande år är att vi ska använda den här förenklade modellen – med till exempel vår egen schablon för måltider och bilresor – för att snabbt kunna rapportera år för år med hjälp av bokföringen

I transparensens namn ska vi också fortsätta publicera vårt eget lilla klimatbokslut på sajten i form av en artikel (som den här!) varje år.

Vill du göra likadant? Som sagt, fritt fram att kopiera med stil! 

Diana Demin och Olle Aronsson, Breakit 

Läs mer