Sök

40.000 lediga jobb – men ändå hög arbetslöshet: "Ett dyrt politiskt misslyckande"

Politik

Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms handelskammare. Foto: TT/Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Företag vill anställa – men kan inte hitta personalen, enligt Stockholms Handelskammare.

Samtidigt som det är något kaosigt på det politiska planet i Sverige med regeringsombildningar och avgående statsministrar i parti och minut fortsätter arbetslösheten ligga på en hög nivå.

I oktober låg arbetslösheten den på 8,7 procent, detta trots att det fanns nästan 40.000 lediga jobb enligt siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via SCB.

"Företagen skriker efter personal samtidigt som arbetslösheten ändå är hög", säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

"Det är en illustration av ett dyrt politiskt misslyckande med så väl matchning som rörlighet inom arbetsmarknaden". 

Störst är problemen i Stockholmsområdet där nästan hälften av vakanserna finns, men både mellersta Norrland och övre Norrland slår rekord i antalet lediga jobb.

Jämfört med samma kvartal förra året, då vi visserligen var mitt i en pandemi, är hela 124 procent.

"Det är inte sunt att vi år efter år ser detta. Företag vill anställa, så att det inte går orsakar ett ofantligt svinn i produktivitet och tillväxt och försämrar den svenska omstarten efter pandemin", säger Andreas Hatzigeorgiou.

Bostadsmarknaden ett stort problem

Framför allt är det informations- och kommunikationsföretag och företag inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik som saknar arbetskraft idag. 

Stockholms Handelskammare pekar bland annat på den ansträngda bostadssituationen på många platser, inte minst i Stockholm, som en av orsakerna till problemen.

"Politiken måste sätta ner foten och ta kraftfulla omtag med bostadsmarknaden så kompetens utifrån kan komma in eller så måste man satsa betydligt hårdare på att de som i dag står arbetslösa faktiskt kan matchas mot lediga jobb", säger Andreas Hatzigeorgiou.

"Helst bör man göra båda sakerna samtidigt, men just nu gör man ju tyvärr varken det ena eller det andra och beklagligt nog tillåts problemet växa och bromsa näringslivet och samhällsekonomin."

Samtidigt som arbetslösheten är hög kokar det inom tech. Breakit gick nyligen igenom boksluten i 250 techbolag och analyserade vilka bolag som anställer flest, vilka som har störst team samt även vilka bolag som skärt ner mest under 2020. Läs mer här.

Läs mer