Ny digital mediestrategi blir dödsstöten för världens ondska

Breakit - Ny digital mediestrategi blir dödsstöten för världens ondska

Viggo Cavling

Krönikör

Breakits krönikör Viggo Cavling ser slutet på en ond era - tack vare tekniken.

För några veckor skrev Jan Gradvall en krönika i DI Weekend om den fantastiska tv-serien The People vs OJ Simpson: American Crime Story. I krönikan drivs tesen att vår tids extrema kändiskultur startade den 17 juni 1994. Det var då OJ Simpson flydde från polisen i direktsänd-tv. Hela USA stannade upp och tittade på jakten och sedermera på rättgången i Los Angeles och när domen kom följdes den av 150 miljoner människor globalt live. En notorisk kvinnomisshandlare friades för dubbelmord på sin ex-fru och en vän till henne trots övertygande teknisk bevisning.

Sedan den 17/6 1994 har vi haft många ondskefulla ögonblick i direktsändning. 9/11 2001 är väl det mest uppenbara. Jag minns väl när jag såg det andra planet flyga in i WTC. Jag var övertygad om att världen skulle gå under. Terrorismen har fått fäste i världen genom att deras handlingar har direktsänds i världens digitala medier. Detta innebär att många i dag känner stark oro och stress trots att mänskligheten aldrig tidigare har haft det bättre. Fattigdom är sakta på väg att försvinna, utbildningsnivån ökar och många lever längre. Globalt.

Ändå lyckas IS få unga män och kvinnor i väst att lämna allt och resa till krigets Syrien. Varför? De har svalt IS-propaganda. Kom till oss och du får skära halsen av otrogna, leva i paradiset och ligga med 72 oskulder. Här är män män och kvinnor kvinnor. Tydliga regler och en klar uppgift.

Nyligen bestämde sig världens mäktigaste land att nu stoppar vi IS inte med bomber utan med kommunikation. Största förändringen: få världens stora medier att sluta visa avrättningar på västerländsk gisslan i direktsändning. Check!

I stället sprids numera den sanna bilden inifrån IS. Förra veckan hade Expressen TV ett reportage från helvetet på jorden. I den “befriade” IS-huvudstaden Raqqa är kvinnors enda uppgift att föda barn och om de gör något annat stenas de till döds. En kvinna får inte gå ut på gatan ensam och hennes ansikte får inte visas utanför hemmet. Förbjudet mot att visa en kvinnas ansikte gäller till och med förpackningarna med hårfärg. Ju fler sanna bilder som sprids inifrån IS desto svårare blir rekryteringen. I fredagens DN berättade Lari Nyroos på Säpo att den nya bilden redan har lett till en viss avmattning.

Samma sak hände i veckans absurda Anders Behring Breivikrättegång. Många medier rapporterade direkt, men när massmördaren höll sitt långa försvarstal vägrade norska staten att sända ut detta. Jag har också förstått att de som ligger högst upp på Carrie Mathissons och Peter Ouinns dödslista är de personer inom IS som sysslar med kommunikation, videoredigering och photoshop. Dessa lever farligare än IS högsta ledning. Jag är hundra procent övertygad om att denna strategi kommer att leda till The End of Evil.

Men det är inte bara i det stora som de goda krafterna vinner. Även i det lilla händer det grejer. I veckan hade jag möte med matbloggaren Linneas skafferi. Hon bor i Sala, men åkte till Stockholm för att träffa mig och några till om ett framtida projekt med arbetsnamn Fredagsmys. Linnea har bloggat om vardagsmat i 9 år. Hon skapar sina egna recept med vardagsmat och har själv plåtat varenda bild på bloggen. Fler gånger har det hänt att hennes material har blivit stulet och publicerat på andra ställen på nätet. Skamlösheten saknar ofta gräns och det finns människor som stulit 50 recept och bilder från Linnea utan att varken betala eller ange källan.

Jag undrade hur Linnea kunde hålla koll på dessa digitala tjuvar? Hon svarade då att hennes läsare tipsar om när hennes material blir stulet. Då blir det enkelt för Linnea att skicka en faktura och kräva att materialet tas bort. Det är när de goda håller på, hjälper varandra och delar sanningen som vi når The End of Evil. Jag vet att det är pretto, men jag bryr mig inte. Jag vill rädda världen av den enkla anledningen att jag trivs utmärkt här.

Läs fler artiklar
LÄS MER