Bud på Flat Capitals e-handelsbolag – 11 gånger högre än värderingen

KlarnaBudbeee-handel

Hanna Wachtmeister, vd Flat Capital. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det händer saker i Flat Capitals portfölj.

E-handelsbolaget Flow har fått ett bud på sig och värdet på Flats innehav stiger därmed kraftigt.

Det har gått drygt en månad sedan paret Siemiatkowski satte sitt investeringsbolag Flat Capital på börsen. I slutet av oktober meddelade Flat att bolaget investerar 17 miljoner kronor i techbolaget Love Local som jobbar mot e-handeln i Indien.

På torsdagen kommer det ytterligare lite nyheter om portföljen. 

Det handlar om amerikanska Flow Commerce, som säljer e-handelslösningar och som Flat investerade 3 miljoner kronor i för cirka sex år sedan.

Det börsnoterade Global-e, som är en e-handelsplattform, har nämligen lagt ett bud på Flow. I affären värderas Flow till en halv miljard dollar, alltså motsvarande cirka 4,5 miljarder kronor. Betalningen består av både aktier och kontanter. 

Högre värdering

Budet innebär att Flat gör ett klipp. Andelen värderades till cirka 1,7 miljoner kronor när Flat börsnoterades, alltså lägre än den initiala investeringen. 

“Budet på bolaget innebär att innehavets värde förväntas att motsvara cirka 20 miljoner kronor och innebär således en avkastning om cirka 11 gånger senaste bokförda värdering”, skriver Flat i ett pressmeddelande. 

I prospektet inför noteringen skrev Flat att Flows lösning syftar till att förenkla hanteringen av gränsöverskridande e-handel, och det låter ju lämpligt när man som budgivaren Global-e är en global e-handelsplattform. Särskilt med tanke på det logistikkaos som världen befunnit sig i under det senaste året. 

“Genom plattformen har kunder bland annat uppvisat 40 procent kostnadsbesparingar och 50 procent ökning i effektivitet av internationell logistik”, skrev Flat om Flow inför noteringen. 

Introduktionspriset i Flat inför noteringen den 20 oktober låg på 10 kronor per aktie. Den gjorde succé under de första handelsveckorna och steg som mest till drygt 40 kronor. Igår onsdag stängde den på lite över 32 kronor. 

Flats portfölj består till stor del av aktier i Klarna, där Flats grundare Sebastian Siemiatkowski är vd, och last mile-bolaget Budbee. 

Läs mer