Här är 5 stekheta 5G-trender – som du måste ha koll på

Ebba Arnborg

Genomslag för nästa generations robotar, ökad datakraft och obemannade taxidrönare. Vi har valt ut fem av de viktigaste tekniktrenderna som möjliggörs av 5G – som ni bör agera på nu.

Vad kommer 5G-utrullningen att innebära för er som företag? Hur ska ni ställa er till möjligheterna? Vad ska ni satsa på?

På FTI, Future Today Institute, har man några av de bästa svaren på dessa frågor. Det ledande amerikanska framtids- och trendanalysföretaget, med frontfiguren Amy Webb i spetsen, brukar ofta citeras när det handlar om att spana på framtidens tekniktrender.

I den senaste utgåvan av Tech Trends Report 2021 – 5G, Robots & Transportation listar FTI ett 50-tal trender som företag och organisationer bör ha koll på.

Enligt Björn Lindberg, Manager Radio & Site Infrastructure på Tele2, stämmer trenderna väl överens med Tele2s bild över de kommande åren.

”Även om en del av trenderna ligger en bit fram i tiden tror vi att det kommer att hända mycket under de närmaste åren. Utrullningen av 5G har redan ökat takten i att koppla upp samhället. Vi ser ett starkt intresse från företag och samhällsaktörer att effektivisera processer och utveckla tjänster med hjälp av 5G-täckning”, säger Björn Lindberg.  

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G

Här är fem av de tekniktrender (utan rangordning) ur rapporten som är allra mest brännande – och som företag, enligt FTI, bör agera på nu:

1. Möjligheterna med själva 5G-nätverken

De nya 5G-näten flyttar inte bara stora mängder data oerhört snabbt. De gör det även mycket mer energisnålt och kan dessutom prioritera vissa datasändningar över andra. Kombinerat med den extremt låga fördröjningen, som är på väg ned under en enda millisekund, öppnar det, enligt FTI, för telemedicin och robotassisterad kirurgi, självkörande fordon samt spel och strömningstjänster på en helt annan nivå än tidigare.

2. Robotik i molnet

En av de stora finesserna med 5G är ”edge computing”, eller kantdatorsystem. Det betyder att datakraft kan flytta ut till ”kanten” av nätverket, nära sensorer, maskiner och annan utrustning. Detta kommer, enligt FTI, att snabba på robotik och molnbaserad ”robots-as-a-service” (RaaS) som Amazons AWS Robomaker.

Fysiska robotar kan snart dela data och kod och genomföra beräkningar via nätverket, inte som förr i maskinerna själva. Detta öppnar i sin tur för att företag kan använda molnbaserad robotik inom en mängd olika användningsområden, som säkerhet, fabriksautomation och optimerad lager- och logistikhantering.

3. Robotar blir viktiga anställda

Under pandemin 2020 installerades massor med robotar. De desinficerade operationsrum, övervakade patienter på distans, hämtade och lämnade mediciner och assisterade utsatt vårdpersonal. Trenden är, enligt FTI, att robotar blir viktiga anställda. Institutet spår också en stark tillväxt för så kallade "cobots", det vill säga kollaborativa robot som ABB:s YuMi som samarbetar med människor, tack vare 5G.

4. Ta tillvara metadata från IIoT, industriell IoT

Alla sensorer, nätverksutrustning och uppkopplade enheter i moderna industriella miljöer vräker ur sig datamängder. Denna data från "Industriell Internet of Things", IIoT, kan enligt FTI bli rena guldgruvan för att skära kostnader, höja effektiviteten och öka takten inom produktutveckling om den utvinns, bearbetas och analyseras på rätt sätt, i ökande utsträckning med stöd av AI och maskininlärning.

5. Självkörande fordon och autonoma taxidrönare

Visserligen finns inte all lagstiftning om säkerhet och integritet på plats ännu, men FTI pekar ändå på att autonoma fordon är på väg att bli verklighet. Mängden kördata från självkörande bilar i skarp drift ökar snabbt, vilket gör det möjligt att förfina algoritmerna som styr fordonen. FTI framhåller också att utvecklingen inom avancerade, aktiva säkerhetssystem för bilar är intensiv. Flera företag testar nu prototyper för obemannade, eldrivna taxidrönare.

Vill du veta mer? Läs hela rapporten här. 

Läs om hur Tele2 Företag möjliggör kommande innovationer med 5G

Behöver du rådgivning?

Hos Tele2 Företag finns anpassade kommunikationstjänster och lösningar för stora och små företag. Låt oss hitta rätt lösning för dina behov. Boka tid för rådgivning i butik eller online, eller fyll i formuläret så kontaktar vi dig.

Läs mer