Sök

Därför är London inget Silicon valley - åtminstone inte än

London

Breakit

Breakit

Varför kommer inga bolag lika högt värderade som Facebook, Airbnb eller Uber från London? Breakit har frågat ett gäng London-baserade techexperter.

En uppblåst PR-skapelse, kreerad av den brittiska regeringen som lockar med skattelättnader och ett techkluster som kallar sig för Silicon Roundabout – vissa kritiker är inte nådiga mot London.

De menar att om man skrapar på ytan är London inte det framgångsrika ”tech city” som man utger sig för att vara.

Storbritannien står visserligen bakom 17 av de 40 enhörningar (bolag värderade över 1 miljard dollar) som har grundats i Europa.

Men varför så få riktiga jättebolag som Uber, Airbnb eller Facebook? 

Problemet, menar kritikerna, är att Facebook – ensamt – värderas ungefär till dubbelt så mycket som alla Europas 40 alla enhörningar tillsammans och att i Silicon Valley pratar man inte längre om enhörningar, utan om mega-enhörningar, bolag värderade till över tio miljarder dollar. 

Men egentligen borde inte Europa och Silicon Valley ens jämföras med varandra.

Det menar Sonali de Rycker, partner på riskkapitalbolaget Accel.

”Silicon Valley är framförallt en attityd, en 50 år gammal filosofi och en plats som tillåter många företag att växa väldigt snabbt. Enligt mig finns det två platser som ens går att jämföra, det är Stockholm och Tel Aviv”, säger hon.

Sonali de Ryckers recept på att få fram ännu fler europeiska techentreprenörer är att utbilda det hon kallar för ”buddy”-entreprenörer:

”Många studenter överväger inte ens att bli entreprenörer. Vi måste utbilda dem, visa exempel, erbjuda praktikantplatser, skapa tävlingar i affärsplaner för att introducera studenter till den här världen. Stanford är ett perfekt exempel. Få elever därifrån går till banksektorn eller blir managementkonsulter”, säger hon.

Branschkollegan, Atomicos grundare Niklas Zennström, pratar även han hellre om Europa generellt och poängterar att det inte handlar om ett nollsummespel, att om Europa blir bättre blir det svårare för amerikanska bolag och tvärtom.

”Hela teknologisektorn växer oerhört snabbt. Det finns två miljarder smarta telefoner på marknaden, om några år ytterligare en miljard. Bara sju procent av all handel är idag e-handel, men e-handelssektorn växer väldigt snabbt. Jag tror så här: Vi ska vara oerhört stolta över det vi har åstadkommit”, säger han.

Manish Madhvani, medgrundare och managing partner på investmentbanken GP Bullhound, lyfter fram talangpoolen som en komponent som har begränsat Europas framfart. 

”Vi har ännu inte den typen av ledare som kan ta ett techbolag till mega-enhörningsnivå – än. Men det kommer”, säger han.

I USA är man också, på grund av sin 50 år långa historia som ledande inom tech, mer villig att ta högre risk. Riskkapitalfirmorna i Europa är bra, anser Madhvani, men de offentliga investerarna behöver utbildas.

”I London tycker vi att dessa 'scandi companies'”, som King, är lite irriterande. De byggs upp här men när det är dags för börsnotering så sker den i USA. Vi måste ha en marknad som kan konkurrera med den amerikanska där kunskap och analyser är mycket vassare”.

Det faktum att Europas techbolag inte är lika högt värderade kan dock underlätta under den rådande nedgången på marknaden för kapitalanskaffning, tror Madhvani.

”Numera måste man kunna visa upp att affärsmodellen håller och europeiska företag som Farfetch och Hello Fresh har, till exempel, visat betydande intäkter. Jag tror att nedgången kommer att bli mindre i Europa”, säger han.

Niklas Zennström påpekar att den europeiska teknikindustrin återskapades först i början av 2000-talet. Efter kraschen gick de flesta investerare tillbaka till att investera i fastigheter och entreprenörerna fick så mycket smisk på fingrarna att väldigt få av dem fortsatte som egenföretagare

I Silicon Valley hade branschen redan då hunnit med flera cykler med framgångsrika företag. Här förstod entreprenörer och investerare att det bara handlade om en justering av marknaden. Folk fortsatte att bygga bolag.

”När vi startade Atomico 2006 sa vi: Det kommer att komma många framgångsrika teknikföretag från Europa. Jag kanske trodde att det skulle handla om tio stycken. Idag har vi 40 enhörningar. Det är nog bättre än någon kunde förutspå”, säger Niklas Zennström.

Text: Kina Zeidler

*****
FAKTA
London tech i siffror

  • Under de nio första månaderna av 2015 säkrade Londons techbolag över 2,2 miljarder dollar i riskkapitalfinansering, mer än under hela 2014.
     
  • Under åren 2010-2013 ökade antalet techbolag i London med 92 procent.


Londons största techbolag

Asos, Justeat, Skrill, Wonga, Zoopla, Farfetch, Transferwise, Shazam, Funding Circle, Markit Group, Ve Interactive, Powa, Rightmove.

Hett i London just nu, enligt Manish Madhvani, GP Bullhound
London blir allt större inom artificiell intelligens. Microsoft köpte just upp Swiftkey, ingen jättetransaktion, men det visar på en trend. Inom virtual reality finns det också ett gäng företag som ligger i framkant”. 

Tips på hur du lyckas i London, enligt Manish Madhvani

  1. Etablera dig i en del av staden där det är enkelt att rekrytera talang. Till exempel så gäller ”the city” för fintech och Shoreditch för VR och AI.
     
  2. Jobba på ett co-working space.
     
  3. Många startups drar igång i London och Paris samtidigt. Testa det.

Läs mer