Svensk startup låter dig tanka in alla dina kort – direkt i handen

Svensk startup låter dig tanka in alla dina kort – direkt i handen

Jonas de Lange

Reporter

Den som vill vara helt kortfri kan nu få ett chip i handen istället.

Stockholmsbolaget Fidesmo har utvecklat en teknologi som ska samla alla dina kort i ett enda. Det kan vara betalkort, passerkort eller inlogg till hemsidor. I somras rapporterade vi bland annat att H&M-chefen Karl-Johan Persson investerat i bolaget.

Nu tar nyckelstartupen det hela ett steg längre och erbjuder en helt kortfri lösning. Istället tankas så kallade kryptonycklar från alla korten in i ett chip – som kan sättas in i handen.

“Vår vision är att alla kort och nycklar i din plånbok ska ersättas med en enhet med Fidesmo. Med Dangerous Things tar vi det till en ny nivå när man kan ha ett chip i handen som är uppkopplat med Fidesmo och alla digitala tjänster i Fidesmos ekosystem”, säger Mattias Eld, grundare och vd på Fidesmo i ett pressmeddelande.

Tidigare har bolagets plattform endast funnits i plastkort. Hittills har bolaget ungefär 15.000 plastkort ute på marknaden. Under perioden 1 maj 2014 till 1 maj 2015 omsatte bolaget ungefär 1,5 miljoner kronor. Ambitionen framåt är att sprida plattformen vidare utanför både kort och inbygda chip, till bland annat smarta klockor.

“Det här är vårt första steg till en annan hårdvara. Vi ser väl inte att det blir några enorma volymer på implanterade chip 2016 men om ett eller två år tror vi att det kan bli en hyfsat stor marknad. Sedan har vi lite andra samarbeten på gång men det är inget jag kan gå in på i dagsläget”, säger Mattias Eld.

Det nya projektet görs i samarbete med Seattlebolaget Dangerous Things.

“Detta är en revolution kring personlig kryptografi, digital identitet, digital identitetshantering och säker tillämpning av applikationer. Det nya chippet sätter bokstavligt talat kryptering i händerna på användaren, säger Amal Graafstra, grundare och CEO på Dangerous Things i pressmeddelandet.

Läs fler artiklar
LÄS MER