Sök

DEBATT

MATHIAS SUNDIN: "Nästa säsong av Draknästet måste innehålla fler Elon Musks och Peter Carlssons"

NorthvoltIrriotDraknästet
Mathias Sundin, ordförande Warp Institute, vd Warp News. Foto: Press/SVT/Montage

Mathias Sundin, ordförande Warp Institute, vd Warp News. Foto: Press/SVT/Montage

Debatt

Likt över en miljon svenskar har jag med stor behållning tittat på senaste säsongen av Draknästet. Men även om entreprenörerna fortsatte att imponera, blev det efter några avsnitt tydligt att för få av affärsidéerna skulle göra världen bättre och att de hade ofta för små ambitioner.

Senaste åren har vi sett en stark trend att alltfler företag inte bara handlar om öka omsättningen, göra större vinst och anställa fler människor, utan också påverka världen i en positiv riktning. Elon Musks företag är det bästa exemplet på ett sådant bolag, med en mission att accelerera världens övergång till hållbar energi. I Sverige har vi Peter Carlssons jättesatsning Northvolt, som producerar batterier för att möjliggöra den elbilsrevolution som Musk startat.

Särskilt klimatområdet behöver innovation, drivna entreprenörer och riskvilligt kapital. Där finns möjlighet att bygga stora och lönsamma bolag, samtidigt som de bidrar till att minska klimatförändringarna. Det finns gott om spännande startups att stödja, och säkert ännu fler affärsidéer där ute. Här är tre exempel på svenska startups inom miljö- och klimatområdet.

  • Trine gör det möjligt att låna ut pengar till bra ränta till företag som installerar solceller i fattiga länder. Det ger människor tillgång till el, som dessutom är ren och de kan exempelvis laga mat inomhus utan en öppen eld. 
  • Heart Aerospace utvecklar ett kommersiellt elflygplan som kommer bidra till att minska flygets koldioxidutsläpp.
  • Wayout bygger mikrofabriker som kan rena vatten för mellan 1000 och 3000 personer per dygn, och tar inte större plats än en container.

Förutom specifika bolag finns det vidöppna områden som väntar på fler entreprenörer. I spåret av elektrifieringen kommer batteriåtervinning. Här har vi en bransch som knappt existerar idag, som om tio år kommer omsätta miljarder. 

Inom transportområdet finns fler möjligheter, inte bara på jorden. Pythom Space utvecklar raketer för att skjuta upp satelliter, som kan komma att ske från Esrange utanför Kiruna.

Istället för långsamma och dyra “höghastighetståg” borde Sverige utveckla Hyperloop. För det behövs entreprenörer.

Jag skulle kunna fortsätta länge med exempel, men poängen är att nästa säsong av Draknästet borde inte hålla fler godare tårtor eller elastiska tuggummin utan mycket mer av det smarta vattensystemet Irriot.

Sverige är ett av de länder som visat att det går att kombinera tillväxt med minskade koldioxidutsläpp. Sverige har också en mycket stark startupsektor som producerat ett stort antal miljardföretag. Låt oss bli en förebild när det kommer till startups som inte bara blir framgångsrika företag utan också gör världen bättre. Då måste man också våga tänka och satsa riktigt stort. Nästa säsong av Draknästet kan visa vägen om de släpper fram sociala entreprenörer med riktigt ambitiösa mål att få en positiv framtid att komma snabbare.

Mathias Sundin, ordförande Warp Institute, vd Warp News (för transparens: Mathias äger själv aktier i ett av Elon Musks företag)

Läs mer