Skrällen! Klarna börjar samarbeta tätt med konkurrenten

KlarnaStripefintech

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna. Foto: SvD / TT. Bilden till höger: Istock

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Klarna och irländsk-amerikanska Stripe har redan en gemensam storägare i Sequoia Capital.
Nu inleder de båda betalbolagen ett djupt samarbete med målet att komplettera varandras tjänster.

“Strategiska partnerskap” kan i företagskommunikation betyda lite vad som helst, alltifrån fluffiga och lösa samarbeten till tyngre allianser. 

Tisdagens besked från Klarna och Stripe tillhör helt klart den senare kategorin. Bolagen, som har växt upp parallellt under de tio senaste åren och som nu konkurrerar med varandra på vissa håll, ska börja arbeta tillsammans på ett par tunga områden. 

“Genom att samarbeta med Stripe kommer Klarna nu att göra sina flexibla betalningsalternativ tillgängliga för miljontals internetföretag som redan använder Stripe i USA, Kanada och länder i Europa”, skriver Klarna i pressmeddelandet. 

I klarhet handlar det om att användare av Stripe kommer att kunna använda Klarnas betalningsalternativ i 20 länder. 

Riktningen i samarbetet går även åt andra hållet. Stripe betecknas nu som Klarnas “föredragna betalningspartner” i Nordamerika. 

“Efter att inledande tester med Stripe gett betydande förbättringar i tillförlitlighet och prestanda, beslutade Klarna att flytta ännu mer av sin betalningsvolym till Stripe än vad som ursprungligen planerats. Klarna kommer nu att förlita sig på Stripe för cirka 90 procent av sina kortbetalningar i USA och Kanada”, heter det i tisdagens pressmeddelande.

Olika profil 

Stripe grundades av de irländska bröderna John och Patrick Collison i Kalifornien år 2009. 

Samtidigt som både Stripe och Klarna är verksamma inom betalningar har de haft lite olika fokus. 

Stripe beskriver sig självt som en teknikföretag med fokus på finansiell infrastruktur för internet, och hjälper bland andra digitalt inriktade (tjänste)företag som Airbnb, Google, Lyft och Spotify att ta betalt. 

Klarna, som är en bank, har som bekant varit mer fokuserat på e-handeln och då främst på att göra det smidigt i själva köp- och betalningsögonblicket. 

Samma storägare 

Det som gör samarbetet lite extra intressant är att riskkapitalbolaget Sequoia har storsatsat i båda bolagen. 

Sequoia gjorde sin första investering i Stripe redan 2011. I samma såddrunda deltog för övrigt även Elon Musk och Peter Thiel.

Hur mycket Sequoia äger i Stripe är inte känt, men riskkapitalbolaget var en av huvudinvesterarna när betalbolaget tog in pengar för cirka tre år sedan och samma sak i våras när Stripe värderades till 95 miljarder dollar. 

Sequoia har samtidigt cirka 21 procent av aktierna i Klarna och är därmed största ägare i den svenska fintechstjärnan, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning. Klarnas värdering uppgick i somras till cirka 46 miljarder dollar.

Huruvida Sequoia har spelat någon roll i initiativet till samarbetet framgår inte av bolagens kommunikation på tisdagen. 

Läs mer