Breakit såg över resorna – så har det gått i Impact Challenge

BreakitImpact

Camilla Björkman, vd på Breakit. Foto: Jonas Borg.

Camilla Bergman

Camilla Bergman

Vd

Breakit har helt slutat flyga och försöker ta de klimatsmartaste alternativen när vi reser inom Sverige. Men Camilla Bergman, Breakits vd, delar med sig av ett pinsamt misstag.

Breakit Impact Challenge är i full gång och under den första veckan har vi utmanat oss själva och 130 andra entreprenörer att göra sina resor så klimatvänliga som möjligt.

Att se över sina resor behöver inte vara så svårt. Men det ska ändå göras. Här delar jag med mig av av hur Breakit tacklade resorna på bolaget – och hur det har gått sen.

Så gjorde vi vår resepolicy

Eftersom Breakit tidigare gått Impact Challenge deltar vi i det som vi i år kallar för “refresh”. Steg 1 gjorde vi ordentligt för två år sedan.

Jag minns det dock som igår, då det till min stora skam visade sig att jag var Breakits största klimatbov. Vi slutade däremot med flaggan i topp med en rad konkreta förbättringar, bland annat vår resepolicy som ni kan se i sin helhet här – kopiera den gärna!

Vår största utmaning

Hur har det då gått sedan dess? Ganska bra tycker jag ändå. Vi har helt slutat att flyga – och ärligt talat skulle jag bli förvånad om någon ens föreslog det. Själv skulle jag känna mig smått smutsig av att kliva på ett plan till en svensk stad idag.

Pandemin gjorde dessutom att vi, på gott och ont, reser ännu mindre och tar fler möten via Zoom. 

Det som gått mindre bra är:
# Cykeln som inköptes under stort engagemang står mest och rostar utanför kontoret. Varje dag när jag går förbi den är den en påminnelse om vad som aldrig blev. Ärligt talat hade jag det på känn när den skulle köpas in, men jag hejade på då jag ville främja goda initiativ internt.

# Taxiresorna. Även om vi (jag) inte åker lika mycket taxi har det absolut hänt att vi tagit en bil när det knipit. Till exempel: när vi har genomfört ett stort event och eventpersonalen är helt slut – då har jag faktiskt sagt: “Ta en taxi hem!”. Och ja, jag erkänner, jag har själv visslat in en taxi under stressiga perioder för att få ihop vardagspusslet.

Värst var dock när jag under pandemin skulle skicka ett påskägg till mina hårt arbetande Breakit-kollegor – och glömde bort att två personer bor i Uppsala – varpå en taxi åkte hela vägen dit med två guldägg. Till och med taxichauffören själv påpekade att det inte var särskilt klimatsmart. Det var bara att plocka fram skämskudden.

Så uppdaterade vi vår resepolicy i år

Men skam den som ger sig – det är bara att ta nya tag. Jag läste igenom vår resepolicy och uppdaterade på några små ställen. Jag funderade då på om jag skulle förändra någonting kring våra taxi-regler, men tänkte att det var bättre att låtsas som att det är helt förbjudet. Det gäller självklart även mig själv!

Det viktigaste var dock inte att uppdatera policyn utan att informera alla gamla och nya medarbetare om den. Därför drog jag den i korta drag på vårt företagsmöte och skickade sedan ut den till alla. Jag har också bokat in en uppföljning med alla i november. Uppgiften avklarad – det känns härligt! 

Hur går det för er andra som kör Breakit Impact Challenge? Dela gärna med er i vår Slack-grupp.

Läs mer