Sök

Mojo vill få män att prata om sperma – lanserar hemmatest

Mojosextech

Mojos grundare Mohamed Taha, Fanny Chesa, Daniel Thomas och Tobias Boecker. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ska ge svar inom ett dygn – med hjälp av AI-mikroskop.

Att bli förälder är en av de mest fantastiska saker som kan hända i ditt liv (det kan undertecknad skriva under på). Men det som man som ungdom med alla mål och medel försöker undvika kan vara väldigt svårt att uppnå senare i livet. 

Fokus när man försöker få barn hamnar lätt på kvinnan men i hälften av fallen handlar det såklart om kvalitén på mannens sperma. 

Men det är väldigt få av oss som vet hur mycket spermier vi har och hur dugliga de är.

Det vill Mojo ändra på och lanserade i måndags ett hemmatest för sperma.

“Vi vill få män att prata om de här frågorna och ta ansvar för sin del i fertiliteten”, säger Andreas Granath, marknadschef för Mojo.

Bolaget grundades av Mohamed Taha, Fanny Chesa, Daniel Thomas och Tobias Boecker och har fått in 17 miljoner i riskkapital från bland annat fonden Inventure och affärsänglar som Josefin Landgård, medgrundare före detta vd på Kry, och Hampus Jakobsson. De har utvecklat ett AI-mikroskop som betydligt snabbare än det mänskliga ögat kan avgöra hur pass bra och funktionell sperma är. 

Du beställer ett test på hemsidan, får det hemlevererat, lämnar ditt test som sedan hämtas upp och så får du svar inom 24 timmar.

Ska få män att ta mer ansvar

Fertiliteten hos män har sjunkit kraftigt de senaste åren men det finns lite forskning som förklarar varför. Mojo menar att kontrollera sin sperma är en del i att få män att ta mer ansvar för barnalstrande.

“Det underlättar familjeplaneringen och lägger inte allt ansvar på kvinnan”, säger Anders Granath. 

Bolaget drar igång försäljningen i Sverige, men inom tre år siktar de på att ha 200.000 användare i bland annat Tyskland, Storbritannien, Frankrike och resten av Norden.

Hållbarhet och klimat är en ständig pågående fråga. Hur jobbar ni med det?

“Det är en mänsklig rättighet att kunna skaffa barn så den frågan kan vi inte göra så mycket åt”, säger Andreas Granath.

“Men en anledning till att mäns fertilitet har gått ner tror man är hur vi lever och konsumerar. Om vi får upp de här frågorna på bordet och pratar om dem så kan det i allra högsta grad påverka klimatet. Sen är ett av FN:s hållbarhetsmål jämställdhet och om män tar mer ansvar för såna här frågor kommer det att bidra till det.”

Läs mer