Trendbrott för svensk e-handel: "Fler återvänder till de fysiska butikerna"

e-handel

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

E-handeln i Sverige fortsatte växa under det tredje kvartalet.
Men i september syntes ett trendbrott.
"Väntat", säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

E-handeln i Sverige växte med 3 procent i det tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Inklusive svenska konsumenters e-handel från utlandet så ökade den samlade e-handeln med 12 procent under kvartalet.

Däremot anas ett trendbrott i den inhemska e-handeln, som alltså exkluderar köp från utländska sajter, då omsättningen sjönk 3 procent under september.

Det visar Svensk Handels E-handelsindikator.

"Att e-handelstillväxten fortsätter att avta var väntat när restriktionerna har slopats och fler återvänder till de fysiska butikerna. Det är snarare anmärkningsvärt att det fortfarande är tillväxt under tredje kvartalet och att utländska sidor drog mer av tillväxten", säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Hittills i år har den inhemska försäljningen av kläder och skor på nätet ökat med 28 procent. Hemelektronik är upp 23 procent medan möbler och heminredning växt med 22 procent. För e-handel av livsmedel, exklusive alkohol och tobak, summeras ökningen till 14 procent.

"Under slutet av förra året väntade sig många att e-handelns omsättning skulle sjunka i nivå under 2021, men så har det alltså inte blivit. Även om omsättningen under resten av året skulle bli påtagligt lägre än förra året så kommer e-handeln likväl att visa positiv tillväxt för helåret 2021. Det är en imponerande utveckling, säger Johan Davidson.

LÄS OCKSÅ: Tungviktare undviker e-handlare – “Ser rätt tufft ut” 

Läs mer