Drönarbolaget Smartplanes från Skellefteå landar order – från den amerikanska armén

Almi Invest Partnerinvest Norr Inlandsinnovation
Drönarbolaget Smartplanes från Skellefteå landar order – från den amerikanska armén

Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Reporter

“Det är en bra kvalitetsstämpel”, säger Smartplanes marknadschef Roger Öhlund.

Drönarbolaget Smartplane, med bas i Skellefteå, har landat vad de själva kallar för en prestigeorder.

Bolaget, med investerare som Almi invest, Partnerinvest Norr och Inlandsinnovation, har fått en order på drönare från amerikanska arméns ingenjörstrupper. Exakt hur många drönare det rör sig om vill Roger Öhlund, marknadschef på Smartplanes, inte uppge - men fler beställningar till ytterligare förband är under förhandling.

“Jag kan säga att det rör sig om mer än ett plan. Men hur, när, var eller storleken på ordern ingår i överenskommelsen att vi inte pratar om”, säger han.

Förra året omsatte Smartplanes 3,5 miljoner kronor och gjorde ett resultat på minus 3,3 miljoner. En nedgång från året innan då bolaget omsatte 5,2 miljoner och gjorde en förslust på drygt 760 000 kronor.

“Vi såg att vår gamla produkt togs emot väl av de kunder vi hade, men den feedback vi fick av nya kunder var genomgående att mjukvaran inte var användarvänlig. Vi fick svårare och svårare att konkurrera, det är bakgrunden till förändringarna”, säger Roger Öhlund.

Därför gjordes stora förändringar i drönaren förra året. All elektronik och mjukvara byttes ut.

“Just nu växer vi så det knakar, vi har anställt åtta personer under 2016 och fler är på väg. Produktionen och orderingången har ökat med över 500 procent sedan ett år tillbaka”, säger han.

Drönarna som armén beställt kan bära upp till 600 gram sensorutrustning och är inte vapenbärande, enligt bolaget. I grundutförande kostar en drönare runt 185 000 kronor. Fullt utrustad kan priset ligga på upp till 700 000 kronor.  

Vad betyder den här ordern för er?

“Det är en kvalitetsstämpel att de tycker att vi har ett plan som är så hållbart och tål så många olika väderförhållanden att de vill satsa”.

“Vi ser också att det finns stora möjligheter inom ett liknande kundsegment, som brandkår, polis och kustbevakning. Den här beställningen blir en bra referens och en fjäder i hatten, eftersom de har höga kvalitetskrav”, säger Roger Öhlund.

Läs mer

Mitt i krisen: Almi Invest ökar investeringar i startups rejält

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Ecohelix ska göra din plast mindre dum mot miljön – plockar in 20 miljoner

Läs fler artiklar
LÄS MER