Sök

Stjärnan påminde mig – därför ska jag aldrig ta emot pengar av VC-gubbarna

&franklyLundells vecka
Stefan Lundell, reporter och medgrundare Breakit och Caroline Fjellner, vd och medgrundare &franklys. Foto: Press/Montage

Stefan Lundell, reporter och medgrundare Breakit och Caroline Fjellner, vd och medgrundare &franklys. Foto: Press/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell förstår ännu en gång varför han ska hålla sig borta då män i hans egen ålder viftar med sedelbuntar.

Jag har en dålig tendens att umgås med för mycket gubbar. 

För att rättfärdiga mitt beteende brukar jag både inför mig själv och mina närstående påpeka att det nästan uteslutande är rika gubbar med makt som jag träffar.

Den typen av gubbar, hävdar jag, genererar bra nyhetsuppslag och andra värden till Breakit. Men jag fattar ju att resonemanget haltar. 

Om jag uteslutande får nya intryck levererade från rika gubbar med makt så blir mitt perspektiv med tiden rätt skevt. Saken blir inte bättre av att jag själv är en gubbe.

Men med jämna mellanrum gör jag små utbrytningar från min gubbiga bubbla – som till exempel i onsdags på vårt event SaaS Summit (fullsatt på Cirkus!). 

Innan HR-bolaget &franklys vd och medgrundare Caroline Fjellner gick upp på scenen hann jag nämligen byta några ord med henne. 

Det blev en viktig påminnelse om något jag lovat mig själv att aldrig glömma – jag ska aldrig, aldrig ta emot pengar från någon av VC-gubbarna.


Caroline Fjellner.

Missförstå mig rätt. Jag tycker att många av gubbarna (och de fåtaliga kvinnorna) på riskkapitalfirmorna som Northzone, Creandum och EQT Ventures är utmärkta personer. De är smarta, fattar hur tech-världen funkar och är ofta tidigt på nya trender.

Men redan innan Caroline hållit sin bejublade dragning (hon verkligen rev ner både applåder och skratt) hade vi enats om att VC-kapital är något som de flesta entreprenörer bör hålla sig långt ifrån. 

Annars är risken stor att man, för att använda Carolines egna ord, offras på för-låg-tillväxt-bålet.

För det tål att upprepas. VC-firmornas modell bygger på att i bästa fall två entreprenörer av tio lyckas. Resten blir medelmåttor eller i de flesta fall faktiskt rena misslyckanden. Det här upplägget skapar en extrem hets mot tillväxt och håller du inte måttet så, just det, offras du på för-låg-tillväxt-bålet.

Det är precis därför som jag aldrig skulle ta in VC-kapital till Breakit eller något annat bolag heller för den delen. Hade vi gjort det när vi drog igång verksamheten är risken uppenbar att vi gasat verksamheten till döds. 

Men istället för att jaga tillväxt till varje pris har vi nu under mer kontrollerade former växt företaget till ett riktigt välmående mediebolag.

Jag vet inte om det är fegt, eller rent av gubbigt att resonera på det sättet – men jag blev i alla fall glad att Caroline påminde mig.

Trevlig helg!

PS. Lundells vecka finns numera också i form av en podd. Senaste avsnittet släpptes idag. Där berättar vi hur den svenska startupen blev ett miljardbolag (på 10 månader!), hur du får gratispengar av Klarna-bossen, varför Tink-grundaren blev topsad och kräver dessutom att Daniel Ek lämnar Djursholm. Lyssna här eller där poddar finns!

Läs mer