Hon är årets IT-kvinna – peppar unga i orten att börja koda

Changers Hub
Binette Seck är Årets IT-kvinna. Foto: Privat/changershub.se/Montage

Binette Seck är Årets IT-kvinna. Foto: Privat/changershub.se/Montage

Breakit

Binette Seck har utsetts till Årets IT-kvinna av konsultjätten CGI.

“Jag är väldigt stolt över priset, att man ger det till någon som bidrar till att skapa samhällsnytta i praktiken, inte till någon som har byggt sig ett flashigt namn eller mångmiljonföretag. Jag är kanske en ganska osannolik vinnare för jag är fortfarande tjejen från Tensta”, säger Binette Seck.

Hon driver sedan flera år en rad olika projekt för att få fler människor att lära sig att programmera. Utgångspunkten för hennes engagemang är att bara hälften av ungdomarna i utanförskapsområden har gymnasiebehörighet – samtidigt som IT-branschen skriker efter arbetskraft.

Binette Seck har bland annat startat programmeringsutbildningen Changers Tech, där ungdomar från förorter får lära sig webbutveckling. Initiativet är en del av Changers hub, en idéell organisation som bildades 2015 i Alby i Stockholm.

Genom att åka ut till skolor och prata med elever vill hon hjälpa dem att få upp ögonen för jobb som de annars inte hade sökt sig till.

”Jag sätter på mig skorna och går ut till skolorna och pratar med eleverna. Jag berättar att tech är framtiden, att det saknas många jobb där, att ungdomarna duger precis som de är och att lära sig programmering kan vara en dörröppnare. Så delar jag med mig av praktiska exempel på elever som fått jobb på bolag som de kanske aldrig hade kunnat drömma om. Då tänker de att ‘om hon kan då kan jag’”, säger Binette Seck.

Läs fler artiklar
LÄS MER