Fredrik Wester efter turbulensen i Paradox: “Sovit lite på min post”

Paradoxspel

Fredrik Wester. Foto: Press

Breakit

Breakit

Paradox nygamla vd Fredrik Wester är ångerfull kring hur han har hanterat bolaget – men säger ingenting om kritiken mot Paradox arbetsmiljö.
“Jag kommer att trampa folk på tårna då och då som jag alltid gjort”, säger han till nyhetsbyrån Direkt.

Breakit har i en rad artiklar den senaste tiden rapporterat om allvarliga kulturproblem på spelbolaget Paradox, som särskilt drabbat kvinnliga anställda. Även Fredrik Wester själv har erkänt att han under en konferens i början av 2018 uppvisade “olämpligt beteende” mot en anställd under en konferens 2018.

I Direkt-artikeln säger han dock ingenting om kulturproblemen utan pratar om sin vd-roll ur ett annat perspektiv: Hur han har hanterat Paradox rent affärsmässigt.

”Jag kommer inte skjuta ut mig själv operativt några fler gånger. Jag har varit lite passiv, sovit lite på min post kan jag tycka när det gäller de projekten som vi nu har stängt. Det förlåter jag inte riktigt mig själv för och nu är det slut med det. När vi ser att saker är fel och man får en dålig känsla, då måste vi våga säga det och gå in och ta den dialogen. Jag har inte riktigt gjort det och det är oförlåtligt”, säger Fredrik Wester till Direkt.

De projekt som Fredrik Wester syftar på är utvecklingen av ett antal spel vars namn inte har tillkännagivits. När projekten har lagts ner har det lett till nedskrivningar (i praktiken förluster) på 265 miljoner kronor i Paradox bara det senaste året.

Fredrik Wester tog nyligen tillbaka vd-rollen på Paradox när Ebba Ljungerud fick sluta på bolaget. Till Direkt säger Wester att han och Ljungerud  ”är överens om att inte vara överens”.

På frågan om hur Paradox ska styras framöver – vad gäller ansvarsfördelningen mellan vd och ordförande – är han tydlig med att han själv fortsatt vill ha kontroll:

”Det är inte omöjligt att man gör förändringar i små upplägg kring hur det sköts. Men jag kommer vara med när besluten fattas, jag kommer att vara med i projekten, jag kommer att lägga mig i saker och jag kommer att trampa folk på tårna då och då som jag alltid gjort i 18 år när jag drivit Paradox”, säger han till Direkt.

Läs mer