Öresund har tröttnat på Desenio – sålt rubbet

DesenioÖresunde-handel

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Finansmannen Mats Qvibergs Öresund gick in i affischbolaget Desenio i våras.

Men efter vinstvarning och fallande aktiekurs har investmentbolaget tröttnat och sålt hela innehavet.

“Skolboksexempel på hur en börsnotering inte skall skötas”, säger Öresunds vd Nicklas Paulson till Breakit.

I början av maj avslöjade Breakit att Öresund under vintern och våren byggt upp en position i det noterade affisch- och väggkonstbolaget Desenio. 

“Desenio är ett snabbväxande bolag med väldigt fina marginaler. Bolaget har produkter som ligger rätt i tiden och en mycket skalbar affärsmodell”, sa Öresunds vd Nicklas Paulson till Breakit innan sommaren. 

Men bara några veckor senare skickade Desenio ut chockvågor på börsen, och då särskilt över e-handelsbolagen, när bolaget varnade för att försäljningen bromsat in i slutet av det andra kvartalet. Desenio tvingades sänka målen för 2021 – mindre än fem månader efter bolagets börsnotering. 

"Skäms"

”Emissionsinstituten och styrelsen borde skämmas”, dundrade Öresunds ordförande och storägare Mats Qviberg i Dagens Industri. 

Nu visar en uppdatering från ägardatatjänsten Holdings att Öresund även röstat med fötterna, och formligen sprungit ut ur Desenios ägarlista. 

Öresund ägde 1 miljon aktier före vinstvarningen, en post värd nästan 100 miljoner kronor och motsvarande cirka 0,7 procent av bolaget. 

Stor försäljning under september

En liten slatt såldes i augusti och det följdes upp med att 900.000 aktier avyttrades under september, enligt Holdings sammanställning. 

“Desenio är ett skolboksexempel på hur en börsnotering inte skall skötas / prissättas”, skriver Öresunds vd Nicklas Paulson till Breakit. 

Inför noteringen i slutet av februari kunde investerare köpa aktier för 72 kronor styck. Aktien fick en bra start och steg under den första tiden på börsen. 

Men sedan kom vinstvarningen och ett fall på 46 procent till 44 kronor. Därefter har aktien sakta med säkert dalat ytterligare och på måndagen byter aktien ägare kring 22-23 kronor. Börsvärdet har gått från drygt 15 miljarder kronor under vårens kurstopp till i skrivande stund 3,3 miljarder.

Desenio noterades den 25 februari i år. Investmentbankerna ABG och Carnegie hanterade transaktionen och det var riskkapitalbolaget Verdane som sålde aktier i samband med introduktionen. Verdane är fortfarande största ägare med cirka 26 procent av aktierna.

Läs mer