Sök

Förslaget är bingo för små bolag som kan sno personal från jättar

Optioner

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

En startup med ett 20-tal anställda ska få mer förmånliga skatteregler för optioner än ett bolag med hundratals medarbetare. Det är en del av utredarens förslag - som öppnar för kompetensflykt från större techbolag som Spotify och Klarna.

Utredaren Anders Bengtsson lämnade på tisdagen in sitt förslag om förändrad beskattning av personaloptioner till finansminister Magdalena Andersson.

Förslaget innebär att startups kan få enklare och lägre skatt på optioner - om de uppfyller vissa villkor. För att kvala in måste du ha färre än 50 anställda och omsätta mindre än 80 miljoner kronor.

Det öppnar för tämligen intressanta taktiska manövrar. I praktiken innebär det att en del startups får incitament att hålla antalet anställda under 50 personer, för att kunna locka över strategisk kompetens med hjälp av de nya optionsreglerna.

Dessutom lär reglerna få fler att duktiga utvecklare att byta jobb från stora techbolag till mindre branschkolleger. Detta eftersom de små kan skapa nya sockrade optionserbjudanden med förmånliga skatteregler - något de stora inte kan erbjuda.

En annan indirekt effekt är att fintechbolag, som ser ut att undantas, kommer att ha svårare att locka personal med optioner än andra sektorer. Även om reglerna hade omfattat även större bolag hade de alltså sannolikt inte omfattat Klarna och Izettle.

Ambitionen är förstås att reglerna ska göra det enklare för svenska startups att locka kompetens från utlandet. Lagändringen får förmodligen även en sådan effekt - även om det är svårt att uppskatta hur stor den blir. Dessutom dröjer ändringen till 2018.

Många hade säkert hoppats att utredaren skulle gå längre och föreslå att fler skulle omfattas av reglerna. Nu får branschen, om förslaget blir verklighet, bara delvis som den vill.

Läs mer