Här är nya superbatteriet - ladda mobilen på 1 minut

Här är nya superbatteriet - ladda mobilen på 1 minut

FOTO: Stanford University

Breakit

Det låter som en dröm men kanske kan bli verklighet framöver. Forskare i USA har uppfunnit ett nytt batteri tillverkat i aluminium som förutom att vara snabbladdande även ska vara billigt, säkert och hålla länge.

Det är ett forskarteam vid Stanford University, lett av kemiprofessor Hongjie Dai, som tagit fram en prototyp som kan laddas fullt på så lite som en minut.

Det kan jämföras med ett typiskt mobilbatteri som normalt tar minst en timme att ladda upp. Forskarna själva beskriver det som ”ett ultrasnabbt uppladdningsbart aluminium-jon batteri”.

Den innovativa tekniken innebär även möjligheten till tunnare och mer flexibla formfaktorer.

Det är något som kan komma till nytta när marknaden för olika typer av kroppsnära teknik, wearables, väntas ta fart framöver. Ett givet användningsområde är annars bärbara datorer, mobiler och som ersättare för dagens alkaliska batterier.

Hongjie Dai säger till tekniksajten Recode att det är oklart hur lång tid det kommer att ta innan tekniken kan kommersialiseras. Han pekar ut flera hinder som återstår, bland annat att skala upp, öka batteriets kapacitet och få fram ett billigt elektrolyt-material.

Forskare har i årtionden utan framgång försökt att utveckla ett kommersiellt gångbart aluminium-batteri. Just aluminium anses vara ett attraktivt material för batterier, mycket på grund av dess låga kostnad, låg brännbarhet och hög lagringskapacitet.

Tekniken bakom det nya batteriet presenteras i detalj i det senaste numret av tidskriften Nature.

LÄS MER: Svenska Myfc vill in i handväskan med mer slimmad batteriladdare

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER