Visionrare låter dig göra fejk-investeringar i startups – med NFT

Sorare Dapper Labs NFT
Visionrare låter dig göra fejk-investeringar i startups – med NFT

Foto: Istockphoto.com / Skärmklipp

Tobias Blixt

Reporter

En ny startup ska låta användare tävla mot varandra genom NFT-investeringar i andra startups, med ett upplägg som liknar klassiska managerspel i fantasy-sport.

Startups som kombinerar NFT:er, alltså digitala föremål som registreras på blockkedjan ("non-fungible tokens",) med samlarkort i olika sporter har blivit något av en succé under året. Förenklat handlar det om att du kan köpa och samla på digitala samlarkort, ungefär som om det vore fysiska.

Dapper Labs och basketligan NBA:s satsning NBA Top Shot är ett av de kändare exemplen, där bolaget bakom nyligen värderades till 7,6 miljarder dollar i en runda på totalt 250 miljoner dollar. Samma bolag har nyligen även presenterat planer på en liknande satsning med NFL.

Den franska startupen Sorare, som kombinerar NFT:er med fantasy-fotboll, tog in 680 miljoner dollar i en b-runda till en värdering på 4,3 miljarder. Softbank var ledande investerare i rundan där även Niklas Zennströms Atomico deltog.

Nu kommer en ny utmanare som vill rida på vågen. Det är Sifted som rapporterar om Visionrare, som ska låta användarna leka fantasy-investerare i startups. Genom att analysera bolagen och sedan köpa fantasy-andelar i form av NFT:er ska användarna sedan tävla i att göra bästa deals. Det ska också gå att tjäna in andelar i bolagen genom olika uppgifter och om man tävlar i en liga kan man dessutom vinna kryptovalutor. 

Vad som avgör hur bra en startup går i spelet ska enligt grundarna vara sånt som antalet anställda, omnämningar i press, tillväxt i sociala medier, värdering och andra faktorer. 

“Vårt uppdrag är att demokratisera nöjet i att göra startupinvesteringar”, säger medgrundaren Jacob Claerhout till Sifted.

Än så länge ska sajten däremot bara ha lockat cirka 500 användare med ungefär 150 aktiva spelare. 

Enligt grundarna hoppas man också på att det ska finnas fördelar för startups som förknippas med plattformen i form av en community-känsla.

“Så fort du har köpt en Visionshare är det enda du vill bolaget att det ska bli superkänt”, säger Jacob Claerhout.

LÄS MER: Vad är NFT och hur köper man det? Här är en guide till kryptoboomen

Läs fler artiklar
LÄS MER