Sök

Skakigt på börserna igen – Nasdaq ner nästan 3 procent

MicrosoftAlphabetBörs

Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det bubblar av oro på börserna.

På tisdagen backade Nasdaq i New York med 2,8 procent och det var framförallt techaktierna som tyngde.

Fallet i Nasdaq-index på tisdagskvällen svenskt tid var den största nedgången sedan i mars och det innebär att den tekniktunga börsen nu backat med drygt 5 procent under september – exotiskt med tanke på den senaste årens nästan kontinuerliga uppgångar. 

Den stora anledningen till kräftgången är enligt en samlad bedömarkår stigande inflation och därmed stigande räntor. Räntan på en amerikanskt statsobligation ligger nu en bit över 1,5 procent, en historiskt låg nivå men ändå klart högre än under stora delar av pandemiåret 2020. 

Dessutom har den amerikanska centralbanken Fed signaler att den kan komma att börja strama åt, det vill säga minska obligationsköpen och höja styrräntan. 

“Marknaden har sakta med säkert börjat inse att räntorna har varit fruktansvärt låg i förhållande till den fundamentala ekonomin. Nu skiftar Fed inställning, och alla följer efter på samma gång, så som vi brukar att göra”, säger räntestrategen Kathy Jones till CNBC. 

Techtrio föll 

Aktierna i de stora techgiganterna Facebook, Microsoft och Alphabet (Googles moderbolag) tappade alla mer än 3 procent. 

För svenskt vidkommande kan man notera att Spotify backade 2,4 procent Den har fallit med drygt 8 procent sedan den 10 september. Oatly har också pressats under den senaste tiden. 

Börsfallen har fortsatt i stora delar av Asien under natten. Huvudindexet i Japan Nikkei225 noterades 2,7 procent lägre på morgonen svensk tid.

I Kina fortsätter följetången om det hårt finansiellt pressade fastighetsbolaget Evergrande som nu sägs vilja sälja olika tillgångar för att kunna betala skulder som håller på att förfalla. 

Det återstår att se om fallen sprider sig Stockholm och de svenska techaktierna. 

Läs mer