RNB inne på sista kapitlet – blir medicinteknikbolag

RNB e-handel Kläder
RNB inne på sista kapitlet – blir medicinteknikbolag

Kristian Lustin, vd på RNB. Foto: Press/TT

Martin Hävner

Reporter

Det skuldtyngda klädbolaget RNB byter skepnad och blir medicinteknikbolag i stället.

Den kvarvarande klädkedjan Brothers säljs till Norge för 10 miljoner kronor.

För runt 10-15 år sedan var RNB hett och ett storbolag med ett börsvärde på flera miljarder kronor. Men de senaste åren har det gått tungt och för något år sedan inleddes en nedmontering av verksamheterna. I början av 2021 såldes bland annat Polarn O Pyret.

På måndagen annonserades sista steget i nedmonteringen. Den kvarvarande klädkedjan Brothers säljs till det norska bolaget Jotunfjell för 10 miljoner kronor och det som återstår är en hög med skulder.

Skulderna kommer enligt planerna göras om till nya aktier i bolaget som samtidigt gör ett omvänt förvärv av det svenska medicintekniska bolaget Coala-Life, verksamt inom digital hjärt- och lungdiagnostik. 

Om förslaget går i lås kommer RNB:s befintliga ägare, det vill säga efter skulderna har kvittas mot nya aktier, att äga omkring 20 procent av Coala Life som i praktiken tar bakvägen in på börsen. 

”Vi har nu slutfört omstruktureringen av RNB och med det föreslagna förvärvet av Coala Life skapas goda möjligheter för RNB:s aktieägare att kapitalisera på den snabba digitaliseringen av sjukvården som nu sker med nya molnbaserade teknologier på distans”, säger RNB:s ordförande Per Thunell i en kommentar. 

Coala Life siktar på att omsätta 250 miljoner kronor år 2024 och då har ett positivt rörelseresultat. 

Största ägare i RNB är KF-bolaget Konsumentföreningen Stockholm med 21 procent av aktierna. 

Så sent som i förra veckan redovisade RNB ökande omsättning och minskad förlust för fjärde kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bakgrunden till det uppgavs bland annat vara ökning av antalet butiksbesökare. Men i rapporten flaggade vd Kristian Lustin för att koncernen hade "fortsatt fokus på att hitta lösningar för kvarvarande verksamhet". En lösning som nu tycks ha hittats.

Läs fler artiklar
LÄS MER