Lunar utmanar Klarna – med Kinnevik i ryggen

Klarna Lunar fintech
Ken Villum Klausen, grundare Lunar Way, på eventet Fintech Stockholm 2018. Foto: Tor Johnsson

Klarnas Sebastian Siemiatkowski och Lunars Ken Villum Klausen. Foto: TT/Montage

Martin Hävner

Reporter

Den danska nischbanken Lunar, som nyligen tog in kapital från Kinnevik, ska utmana Klarna inom betalningslösningar.

Det skriver bolaget uttryckligen på fredagsmorgonen.

Det är i ett pressmeddelande på fredagen som Lunar kastar handsken i riktning mot Klarna. Bolaget, som grundades i Danmark för sex år sedan, lanserar nu ett betalsystem för “enkla och smidiga” betalningar online, ett system som kallas Lunar Checkout. Ambitionen är att “konkurrera ut” Klarna.

“Med sin nystartade webbshop visar Lunar vad de går för och sätter tjänsten på prov för konsumenter och e-handelsföretag att testa. Vad är nästa mål? Utmana Klarna”, skriver bolaget också.

Lunar skriver också kostnaden för systemet kommer att motsvara “en bråkdel” av konkurrenternas avgifter.

“Du behöver bara ange ditt telefonnummer i kassan, så sköter Lunar resten. Betalningen genomförs med ett enkelt svep, hur smidigt som helst”, säger Mats Persson Bergius som är Sverigechef på Lunar.  

I somras tog Lunar in 1,5 miljarder danska kronor i nytt kapital. Motsvarande drygt 400 miljoner svenska kronor av den summan kom från Kinnevik, men det är inte känt hur stor ägarandel det svenska investmentbolaget får. Även Heartland och kinesiska Tencent investerade i sommarens finansieringsrunda. Sedan tidigare finns Seed Capital och Greyhoudn Capital i ägarlistan.

Lunar har cirka 350.000 användare i Skandinavien, främst i Danmark. I våras gick bolaget ihop med svenska Lendify som bland ägdes av Håkan Roos (som även är storägare i Paynova, en annan Klarna-utmanare) och familjen Wattins investeringsbolag Inbox Capital. 

Läs fler artiklar
LÄS MER