Tracklib ska göra musikskapandet enklare – fyller kassan med 106 miljoner

Tracklib Musik
Tracklib ska göra musikskapandet enklare – fyller kassan med 106 miljoner

Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Svenska Tracklib vill göra det enklare för musiker att använda sig av lagliga samplingar av musik i sina låtar. Det gör de genom en prenumeration som ger tillgång till en licens för användandet av tusentals låtar från hela världen.

Nu plockar det Stockholmsbaserade bolaget in 12,2 miljoner dollar, eller ungefär 106 miljoner kronor, i en nyemission där både nya och tidigare investerare deltar. En av investerarna är den tidigare basketspelaren och musikproducenten Baron Davis

“Vi är glada över intresset från investerare, existerande som nya, som stöttar Tracklibs vision om att frigöra kreativitet genom att skapa bättre möjligheter till sampling för miljontals musikskapare”, säger Pär Almqvist, vd på Tracklib, i ett pressmeddelande.

“Samplingar från originalmusik är en grundläggande del av hur artister och producenter skapar musik, oavsett genre, och vi har varit pionjärer i att koppla samman kreatörerna med viktiga musikkataloger på ett enkelt, lagligt och prisvärt sätt.”

Tidigare investerare i bolaget är bland annat Sony Innovation Fund, WndrCo och Jörg Mohaupt

Enligt bolagets egna siffror innehåller 15 till 20 procent av all musik på Billboard-listan idag samplingar, alltså delar av tidigare utgiven musik. Regler för rättigheter inom musiken gör det däremot krångligt och dyrt att använda sig av samplingar, vilket är problemet som Tracklib vill lösa med sin tjänst.

Stjärnor som  Lil' Wayne, J. Cole, Brockhampton, Mary J. Blige och DJ Khaled har använt sig av tjänsten.

De nya pengarna ska användas till att “stärka och växa communityt” men också att växa katalogen av låtar på plattformen och vidareutveckling av dess funktioner

Tracklib grundades 2018 och omsatte 7,4 miljoner kronor under 2019 med ett minusresultat på 16,3 miljoner. Under 2019 betalade bolaget ut 4,7 miljoner kronor i royalties enligt årsredovisningen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER