Sök

Därför är hans förslag jackpott för svenska riskkapitalister

Fondinvest

Näringsminister Mikael Damberg. FOTO: Maja Suslin/TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Näringsministerns proposition betyder att mångmiljardbelopp ska pumpas in i svenska riskkapitalfonder - men den politiska utgången är oviss.

I drygt 15 år har jag bevakat den svenska riskkapitalbranschen och lika länge har jag hört riskkapitalister beklaga sig över statens inkompetenta agerande inom den delen av näringslivet. Ibland har klagosången låtit lite väl entonig men på det stora hela har jag varit benägen att stämma in. 

Det statliga riskkapitalsystemet har varit bristfälligt och präglats av diverse avarter. Tydligast manifesterades detta när den dåvarande näringsministern Maud Olofsson drev igenom bildandet av Inlandsinnovation.

2 miljarder kronor skulle plötsligt öronmärkas till investeringar i Norrlands inland. Missförstå mig rätt. Jag älskar verkligen det norrländska inlandet men att överhuvudtaget hitta tillväxtbolag att investera så mycket pengar i kändes som en omöjlighet. Där kunde vi verkligen tala om slöseri med skattebetalarnas pengar.

Just därför tycker jag att näringsminister Mikael Dambergs tydliga besked på måndagseftermiddagens presskonferens, när han presenterade sin statliga riskkapitalproposition, var välkommet:

”En viktig poäng är att vi i fortsättningen ska investera tillsammans med olika privata aktörer i stället för att staten gör egna direktinvesteringar”, sa Mikael Damberg.

Dessutom flaggade han för att lägga in Innlandsinnovation och en annan udda statlig fondskapelse, Fouriertransform, i en ny fondstruktur som ska få namnet Fondinvest. På sikt kommer både Inlandsinnovation och Fouriertransform att avvecklas, meddelade Mikael Damberg på presskonferensen.

I stället är ministerns plan att staten ska investera sina riskkapitalmiljarder via privata aktörer. Han svävade lite på målet när det gällde exakt hur mycket pengar det rör sig om men enkel matematik ger följande uppskattning:

Totalt finns det 5 miljarder kronor i det befintliga statliga riskkapitalsystemet (utöver detta finns dessutom stiftelsen Industrifonden som startade på statens initiativ). Av dessa 5 miljarder kronor är idag runt 2 miljarder kronor investerade via bland annat Fouriertransform och Inlandsinnovation. Det kommer dessutom att krävas ytterligare en halv miljard kronor i tilläggsinvesteringar. 

Då återstår cirka 2,5 miljarder kronor som redan nu kan tryckas in i privata riskkapitalfonder. Och det är bara början.

För Mikael Damberg var under presskonferensen tydlig med att de pengar som frigörs i samband med att Inlandsinnovation och Fouriertransform säljer sina portföljbolag ska återinvesteras i privata riskkapitalfonder. Över tid är planen att staten ska ha betydande investeringar i fem, sex olika privata fonder. 

Redan nu säger Mikael Damberg att investeringar ska göras i en så kallad demofond (Breakit presenterade denna mer utförligt i lördags) och en såddfond. Näringsministern ville inte ge särskilt många ledtrådar kring vilken inrikting de andra fonderna ska ha men nämner en fond för läkemedel/medicinteknik som ”en god kandidat”.

Det är inte heller någon vågad gissning att en hel del av pengarna kommer att hamna i en eller flera svenska techfonder. Riskkapitalisterna lär inte tacka nej till den kapitalinjektionen men lite paradoxalt är det ändå. Efter att det under nästan hela 2000-talet varit brist på riskkapital i techsektorn har det de senaste 18 månaderna startats rekordmånga techfonder på den svenska marknaden.

Det återstår också att se om Mikael Damberg lyckas baxa igenom sin proposition i riksdagen. Han har haft samtal med ”nästan alla riksdagspartier” och ”hoppas att det finns ett starkt stöd” för propositionen. Den stora utmaningen för Mikael Damberg blir sannolikt att övertyga Centerpartiet om det lämpliga att i praktiken skrota deras tidigare partiledares skötebarn Inlandsinnovation. 

Det är inte säkert att kompromissen att låta skapelsen sakta tyna bort som dotterbolag inom Fondinvest faller alla centerpartister på läppen.

Uppdatering: Ett par timmar efter att regeringen presenterat förslaget gick Centerpartiet ut och sågade nedläggningen av Inlandsinnovation.

"Det är ett dråpslag mot de berörda länen. Det är 2.000 miljoner som kommer att centraliseras", säger partiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl i en kommentar.

Läs mer