KNC Miners vd på plats i rätten: "Lovade orimliga leveranstider"

KNC Miner

KNC Miners vd och medgrudare Sam Cole på väg in till förhandlingarna. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Breakit var på plats när förhandlingarna mellan KNC Miner och Gustavo Fernandez inleddes under måndagen. Det är den första förhandlingen av flera mot bitcoingrävaren den här veckan.

Måndagens förhandlingar rör en stämning på drygt 3,5 miljoner kronor. Just det rättsfallet gäller Buenos Aires-bon Gustavo Fernandez köp av 66 hårdvarenheter av KNC Miner. Gustavo Fernandez menar att utrustningen kom fram för sent och dessutom var bristfällig.

Hans advokat Magnus Daar åberopar därför att han har rätt att häva köpet enligt konsumentköplagen.

“KNC Miner har satt i system att lova orimliga leveranstider i syfte att få in förskott”, säger han. 

Det blir många dagar i rätten under veckan för KNC Miner. Förhandlingarna med Gustavo Fernandez kommer att pågå under två dagar.

Själv säger Gustavo Fernandez till Breakit att han är övertygad om att han ska få rätt.

"Jag är hundra procent säker på det", säger han. 

Mellan onsdag och fredag kommer ytterligare förhandlingar att äga rum, mellan KNC Miner och ytterligare elva käranden i. Då rör det sig om en summa på totalt runt 1,5 miljoner. 

Den totala summan som KNC Miner kan komma att stämmas på kan bli betydligt högre. Tidigare i år avvisades ett yrkande i tingsrätten i Nacka på en grupptalan från ett 50-tal personer gentemot KNC Miner. Den har nu överklagats.

När Breakit träffar KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole utanför rättssalen avböjer han att ge några kommentarer innan förhandlingen.

Företagets advokat Per Widman åberopar under förhandlingarna att det tydligt framgått i avtalet att det inte går att ångra, häva eller kräva återbetalning av ett köp om leveransen blir sen.

Skälet till den skrivningen är enligt Widman att det inte gått att förutsäga exakta leveranstider eftersom KNC Miner i sin tur varit i händerna på underleverantörer som inte kunnat säga några exakta leveranstider.

"Det är därför man har utvecklat avtalet på det här sättet. Man vill så klart få ut produkterna så fort som möjligt för att få glada och nöjda kunder, men man har inte kunnat göra annat än att uppskatta leveranstider", säger han.

Motparten beskriver KNC Miners agerande som “aggressivt”. Delvis eftersom bolagets jurister krävt att käranden ska kunnaställa säkerhet för rättegångskostnaderna i förväg, något man har möjlighet att kräva av personer utanför EU. Det har hittills fått nio personer att hoppa av, åtta av dem i USA och en i Kanada.

Förhandlingarna fortsätter under tisdagen med förhör med bland annat KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole samt med anställda.

Läs mer