Maxtak ska tvinga fram minskning av elsparkcyklar i Stockholm

Bird Lime Elscooter
Maxtak ska tvinga fram minskning av elsparkcyklar i Stockholm

Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm. Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Voi, Lime, Tier och Bolt är några av aktörerna som slåss om uppmärksamheten på Stockholms gator.
Nu vill ett nytt förslag tvinga fram en sänkning av antalet utställda elsparkcyklar.

Stockholm fortsätter att införa allt hårdare restriktioner för bolagen som vill ställa ut elsparkcyklar i staden. Sedan några veckor tillbaka finns det ett beslut om att alla elsparkcyklar ska beläggas med en årlig avgift, dessutom ska bolagen behöva söka tillstånd hos polisen för att få ha elsparkcyklar på gatorna. 

Men de tänkta regleringarna verkar inte vara tillräckliga enligt Stockholm Stad.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén säger till DN att dagens situation, där det finns ungefär 23.000 elsparkcyklar på gatorna, är ohållbar och att man vill införa ett maxtak.

Exakt nivå är inte beslutad, men tanken är att det nya taket ska börja gälla redan 1 januari 2022 om det klubbas.

“8500 stycken hade vi 2019 och det tyckte vi funkade relativt bra. Men trafikkontoret tittar nu på lämpliga nivåer för att hitta en rimlig siffra för vad staden klarar av utan att det blir oreda,”, säger Daniel Helldén till tidningen.

Hur maxtaket ska utformas är inte heller helt klart i dagsläget. Enligt Daniel Helldén är det något som stadens jurister kollar på just nu eftersom att det saknas praxis för den här typen lokala ordningsföreskrifter.

Tier är en av åtta aktörer som har elsparkcyklar i Stockholm. Bolagets policychef Dan Nerén säger att man är positiva till en reglering av marknaden, men att det finns problem med att införa maxtak.

“Det finns väldigt många frågetecken med att införa ett tak. Hur säkerställer man att det är de seriösa aktörerna som premieras? Hur fördelas antalet fordon och hur fungerar det rent konkurrensmässigt”, säger han.

Förslaget om maxtak ska tas upp i kommunfullmäktige i Stockholm i oktober.

Idag hyr Voi, Tier, Lime, Bird, Lime, Bolt, Link och Moow ut elsparkcyklar i Stockholm.

Läs fler artiklar
LÄS MER