Nätläkaren känner sig motarbetad i Sverige – fokus utomlands: “Investerar betydligt mer i andra länder”

Kry Vård Nätläkare
Nätläkaren känner sig motarbetad i Sverige – fokus utomlands: “Investerar betydligt mer i andra länder”

Johannes Schildt, vd för Kry Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Tobias Blixt

Reporter

Krys vd Johannes Schildt tror att Storbritannien snart är en större marknad än Sverige.

Svenska Kry vill digitalisera vården med sin kombination av nätläkare och vårdcentraler, där den senare delen har växt sig allt större på hemmaplan den senaste tiden. Att ens dela upp det som digitalt och fysiskt var förlegat, menade Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt när Breakit pratade med honom i juli.

Men Krys snabba tillväxtresa, där koncernen under fjolåret omsatte hela 781 miljoner kronor (jämfört med 359 miljoner 2019), har inte varit utan kritik. Det har bland annat handlat om hur de gick tillväga för att lista patienter hos sig själva när de använt appen, kritik som Krys vd Johannes Schildt har tillbakavisat. Men kritiken har också legat i att de digitala nätläkarna kostar regionerna mycket pengar.

Nu berättar Johannes Schildt i en intervju med DN om att Kry känner sig motarbetade i Sverige – och att den europeiska marknaden har blivit allt viktigare.

“Den motvind vi känner i Sverige gör att vi inte lyckas röra oss så snabbt som vi hade velat här, och nu investerar vi betydligt mer i andra länder. Innan året är slut kommer Storbritannien att vara vår största marknad”, säger han till tidningen.

Europa är inte heller slutdestinationen för Kry, och redan snart verkar det vankas expansion även till andra delar av världen.

“Absolut inom fem år, och då talar vi också utvecklingsländer, där det finns mycket smarta telefoner och inte så välutvecklat vårdsystem. Det är en jättemöjlighet för oss. Men först är det Europa.”

Kry är idag värderat till 17 miljarder kronor, sedan en kapitalrunda under våren där bolaget tog in 2,65 miljarder kronor

Läs fler artiklar
LÄS MER