Tungt backade Wolt vässar kampen om matleveranserna – öppnar egna dark stores

Wolt Mat på nätet
Tungt backade Wolt vässar kampen om matleveranserna – öppnar egna dark stores

Wolt tar upp kampen om matleveranserna genom att öppna egna så kallade dark stores. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Satsar på heta trenden.

Det krävs både list, snabbhet och en rejäl dos uthållighet för att lyckas på den snabbväxande marknaden för snabba matleveranser. 

Flera utmanare satsar på så kallade dark stores, mindre lager som placerats strategiskt nära kunderna för att maxa snabba de snabba leveranserna. På spelplanen finns exempelvis Foodora och Kavall. 

Nu ger sig även finska Wolt, som backas med flera miljarder kronor, in i leken och meddelar att de tar upp kampen om de snabba livsmedelsleveranserna genom att lansera egna dark stores. Bolaget har döpt konceptet till ”Wolt Market” och lovar att kunderna kommer att kunna välja mellan tusentals produkter, allt från livsmedel till blommor, och få leveransen inom en kvart. De har tidigare levererat mat från restauranger.  

”Vi har en av de mest användarvänliga plattformarna och en fantastisk kundtjänst där du får personlig hjälp på 30 sekunder. Genom att kombinera en så smidig tjänst med snabb hemleverans av ett brett utbud av produkter gör vi vardagen lite enklare för alla”, säger Carl Zetterqvist, vd på Wolt. 

Den första butiken ska lanseras i Stockholm i år och följs av etableringar i minst 10 nya städer under nästa år. Satsningen beräknas kunna sysselsätta minst 500 personer. 

”Ingen ska pressas” 

Efterfrågan på snabba leveranser, som trissats upp mellan bolagen, sätter i sin tur press på de anställda som ska leverera inom utlovad tid. Frågan om arbetsförhållandena inom branschen har därför varit på agendan under flera år, och många gånger visat sig vara bristande. 

Carl Zetterqvist säger att arbetsmiljön och hållbarheten är två av de främsta prioriteringarna i takt med att verksamheten växer. 

”Ingen ska pressas att leverera varor under stress hos Wolt. Vi säkerställer att skatter och sociala avgifter betalas in samt att buden är försäkrade när de arbetar”, säger Carl Zetterqvist. 

Wolt finns idag i över 23 länder och 200 städer och backas av spelare som ICONIQ Capital, Tiger Global och EQT Ventures. 

Läs mer

Mat på nätet boomar – så går det för Kinneviks utmanare Mathem

Wolt i ny jätterunda – tar in 4,4 miljarder

Max vill begränsa budens vinster: "Kan vara noll i marginal för oss"

Läs fler artiklar
LÄS MER