Regeringen skapar ny miljardfond för att hjälpa svenska techbolag

Regeringen skapar ny miljardfond för att hjälpa svenska techbolag

Mikael Damberg, näringsminister. FOTO: Claudio Bresciani/TT

Breakit

Näringsministern Mikael Damberg föreslår lösning för att lyfta digitala och klimatsmarta lösningar.

På måndagen ska Mikael Damberg (S) lämna sitt förslag till riksdagen hur det statliga riskkapitalet ska organiseras i framtiden. Men redan på lördagen, i en debattartikel i Dagens Industri, avslöjade näringsministern viktiga delar i upplägget.

”Regeringen föreslår att ett nationellt utvecklingsbolag inrättas, Fondinvest AB, som blir navet för statens riskkapital i framtiden. Fondinvests arbetssätt ska bygga på att staten samverkar med, och investerar genom, privata aktörer”, skriver Mikael Damberg i debattartikeln.

En annan nyhet är att en så kallad Demofond inrättas. Fonden ska inriktas mot mindre företag som står inför investeringar i demonstrationsprojekt och så kallade testbäddar. Demofonden kommer att få ett kapital på runt 1 miljard kronor och blir ett komplement till privata investeringar.

”Behovet finns i alla sektorer men främst inom materialutveckling, produktion av energi och bränslen samt miljöteknik. Behovet av marknadskompletterande finansieringsinsatser i dessa sektorer är stort bland såväl större som mindre företag. Demofonden ska ha en inriktning mot att underlätta steget från pilot- till demonstrationsanläggning eller testbädd där produkt och process kan testas fullt ut”, skriver Mikael Damberg i debattartikeln och tillägger:

”Jag vill öppna upp hela Sverige till en testbädd för digitala och klimatsmarta lösningar”.

Läs mer

Försäljningschef lämnar Klarna – går till Resurs

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Läs fler artiklar
LÄS MER