Regeringen skapar ny miljardfond för att hjälpa svenska techbolag

Mikael Damberg, näringsminister. FOTO: Claudio Bresciani/TT

Breakit

Breakit

Näringsministern Mikael Damberg föreslår lösning för att lyfta digitala och klimatsmarta lösningar.

På måndagen ska Mikael Damberg (S) lämna sitt förslag till riksdagen hur det statliga riskkapitalet ska organiseras i framtiden. Men redan på lördagen, i en debattartikel i Dagens Industri, avslöjade näringsministern viktiga delar i upplägget.

”Regeringen föreslår att ett nationellt utvecklingsbolag inrättas, Fondinvest AB, som blir navet för statens riskkapital i framtiden. Fondinvests arbetssätt ska bygga på att staten samverkar med, och investerar genom, privata aktörer”, skriver Mikael Damberg i debattartikeln.

En annan nyhet är att en så kallad Demofond inrättas. Fonden ska inriktas mot mindre företag som står inför investeringar i demonstrationsprojekt och så kallade testbäddar. Demofonden kommer att få ett kapital på runt 1 miljard kronor och blir ett komplement till privata investeringar.

”Behovet finns i alla sektorer men främst inom materialutveckling, produktion av energi och bränslen samt miljöteknik. Behovet av marknadskompletterande finansieringsinsatser i dessa sektorer är stort bland såväl större som mindre företag. Demofonden ska ha en inriktning mot att underlätta steget från pilot- till demonstrationsanläggning eller testbädd där produkt och process kan testas fullt ut”, skriver Mikael Damberg i debattartikeln och tillägger:

”Jag vill öppna upp hela Sverige till en testbädd för digitala och klimatsmarta lösningar”.

Läs mer