Sök

Spotifyveteranens skarpa kritik mot EQT

SpotifyEQTBörs

Spotifyveteranen Peter Sterky riktar skarp kritik mot EQT. Foto: Arkiv/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

EQT-topparnas brutna aktielöfte väckte starka känslor på onsdagen.

Nu kommer ny kritik från en tungviktare inom finans och tech – Spotifys tidigare finanschef Peter Sterky.

Tisdagskvällens besked om att cirka 60 EQT-toppar skulle sälja aktier i fondbolaget för drygt 23 miljarder kronor var föremål för kritik från flera håll under onsdagen. Kanske inte försäljningen i sig, utan snarare att topparna bröt mot den inlåsningsklausul som sattes upp inför börsnoteringen hösten 2019.

I denna hade EQT:s partners, som också är storägare, förbundit sig att inte sälja några aktier förrän tidigast september 2022. Huxflux hade det ändrats och på tisdagskvällen sålde cheferna aktier för lite mer än 23 miljarder kronor.

“Bryts en lock-up i förtid så bör det motiveras tydligt och med relevant information. Nu är vi istället i en situation där det spekuleras om att det enbart handlar om vinsthemtagningar hos de som omfattas av en lock-up”, sa Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på EQT-ägaren Folksam, till Dagens Industri.

En som stämmer in i kritiken är Peter Sterky, tidigare finanschef på Spotify och numera vd för investmentbolaget Trift Capital (som är kopplat till Felix Hagnö som tidigt blev storägare i Spotify och som startade Tradedoubler tillsammans med Martin Lorentzon).

Peter Sterky kritiserar på Twitter egentligen inte bara den senaste försäljningen utan hela upplägget när EQT gick till börsen.

Tweeten inleds, om man nu kodar av Peter Sterkys finansengelska, med att konstatera att EQT-ägarna sålde relativt få aktier när bolaget gick till börsen hösten 2019. Den så kallade “free floaten”, det vill säga den andel aktier som är tillgänglig för handel på marknaden, blev följaktligen liten.

Och parallellt som EQT marknadsförde aktierna mot privatspararna (“retail”) såg riskkapitalbolaget till, enligt tweeten, att aktien hamnade i diverse index. Flera fonder och andra institutioner var därmed tvingade att köpa aktien eftersom dessa ägare ofta har åtagit sig att följa vissa index eller mäts mot dessa.

Resultatet blev, återigen enligt Peter Sterky, att aktien steg kraftigt eftersom utbudet var så knapert. När sedan aktien nådde “astronomiska nivåer” omförhandlades aktieavtalet med vänligt inställda banker, och EQT-topparna kunde sälja aktier för flera hundra miljoner. Per säljare.

Noteringskursen när EQT tog steget in på Stockholmsbörsen låg på 67 kronor. Ett och halvt år senare nådde aktien nivåer kring 450 kronor, en uppgång med 570 procent. Kursen har på onsdagen och torsdagen inte nämnvärt påverkats av den stora aktieförsäljningen som skedde till 370 kronor. 

Läs mer