Sök

Annonssamarbete med Verdane

Så väljer stjärninvesterarna sina bolag: "Det här avgör om jag slår till"

Verdane

Pål Malmros, partner på Verdane. Foto: Press.

Ebba Arnborg

Riskkapital kan möjliggöra en snabb expansion där man tillåter sig att våga ta risker, dessutom kan det vara värdefullt att få in en delägare som brinner för att göra ditt bolag till en succé. Men – vad avgör om någon vill investera i ens bolag? Enligt Pål Malmros, partner på riskkapitalbolaget Verdane, finns det inga genvägar.

Vill du locka en investerare? Då finns det en sak som inte går att komma förbi: du behöver ha en riktigt vass produkt som kunderna älskar.

”Produkten är viktigast, vi är gärna med och rättar upp om man till exempel inte fått till säljorganisationen perfekt, men att rätta till en produkt är mycket svårare”, säger han och tillägger:

”Man behöver ha nöjda kunder. Där man vet att man skapar ett reellt och viktigt värde för dem, med hög net retention där kunderna växer med bolaget.”

Verdane specialiserar sig på bolag som kommit en bra bit på väg och snabbt ska expandera, ofta internationellt.

”Vi har en förkärlek för SaaS-bolag vars produkter är affärskritiska, det vill säga kunden måste ha dem – även om det är dåliga tider. Vi gillar bolag som kan bygga viktiga relationer till kund, där produkten är central i kundens verksamhet – och som går att skala.”

Det måste finnas en marknad där bolaget har potential att växa. En annan viktig faktor är teamet bakom. Det gäller att ni funkar tillsammans och har samma visioner om framtiden.

De hårda siffrorna då? I scaleupfasen bör ni ha en bra balans mellan tillväxt och lönsamhet. Men det är okej att bränna pengar om man växer väldigt snabbt, säger Pål.

”Det är viktigt med bra nyckeltal, men vi är inte religiösa med det om det gäller saker där vi gemensamt kan göra en förbättring, oftast i go-to-marketsammanhang som till exempel kring Customer Acquisition Cost”, säger han.

Ni behöver inte ha allt på plats när ni tar en första kontakt med investerare, Pål ger tipset att snarare börja nätverka i god tid:

”Vi gillar att hålla kontakt med bolag under flera år innan vi investerar”, säger han.

Läs mer om Verdane – och hur du kan ta kontakt – här!

Här är några av sakerna Verdane tittar på när de investerar i mjukvarubolag:

» Ett bra team som utmärks av sin genomförandekraft och en bra kultur, och som består av duktiga, smarta individer. Det är viktigt att ni vill växa och utvecklas och har ambitionen att bli större och bättre.

» En väldigt bra produkt, med nöjda kunder.

» En marknad där bolaget kan bli stort och växa snabbt.

» Låg churn och fin net retention – vilket är bevis på att du har en produkt som kunden finner ett stort värde i.

» I scaleupfasen bör bolaget ha en bra balans mellan tillväxt och lönsamhet. En så kallad ”Rule of 40” som ser okej ut, enligt Pål Malmros.

» Effektiviteten i go-to-market behöver inte vara optimerad och perfekt men efterfrågan ska vara stor.

Läs mer om Verdane här!

Läs mer