Sök

EU kan stoppa nya förslaget om optioner i svenska startups

PersonaloptionerOptioner

Foto: Daniella Backlund/SvD/TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

På tisdagen lämnas utredningen om personaloptioner i startups in till finansminister Magdalena Andersson. Men det finns flera fallgropar som kan stoppa förslaget - eller fördröja det rejält.

Under tisdagen presenteras utredningen som många inom techindustrin har väntat på - förslaget om förmånligare personaloptioner till de anställda.

Klockan 11.30 lämnar utredaren Anders Bengtsson över den till Magdalena Andersson på finansdepartementet.

Redan i november kunde Breakit avslöja utredningens huvudspår - att anställda bara ska behöva skatta för sina optioner när de säljer sina aktier i bolaget - och inte som idag i förväg.

Enligt uppgifter till Breakit är det också det huvudspåret som man har följt i den slutgiltiga utredningen.

En sak som utredaren har behövt lägga stor vikt vid i arbetet är EU-regler. Eftersom utredaren vill rikta stödet till mindre bolag skulle det kunna ses som ett statsstöd till en viss bransch.

Då måste man få ett godkännande från EU-kommissionen, berättar en person med insyn i ärendet.

“Det är därför man har sneglat på England där det redan finns ett godkänt program. Man får bara ge statsstöd under vissa förutsättningar, något som bland annat har med konkurrensen att göra”, säger personen och fortsätter:

“Om regeringen väljer att gå vidare med förslaget måste man göra en formell ansökan hos kommissionen, föra en argumentation och se vad de säger. Då har man en större chans från början om förslaget redan liknar det i England”.

Det är dock ingen garant för att förslaget ska gå igenom. Detta eftersom det brittiska skattesystemet skiljer sig från det svenska.

Det finns också delar av den brittiska förlagan som har väckt frågor i branschen. Bland annat det faktum att bolag med fler än 250 anställda är undantagna. Breakit har även rapporterat tidigare att den svenska utredningen diskuterat att undanta alla med fler än 50 anställda. I Storbritannien exkluderas också företag som sysslar med licensförsäljning och vissa typer av handel av värdepapper, som börsnoterade aktier.

“Man måste avgränsa på något sätt, delvis på grund av kostnader, ett för brett system blir för kostsamt för staten, men också för att det ska finnas en reell möjlighet att få igenom lagförslaget i EU. Exakt hur utredaren resonerat kring det kommer finnas väl motiverat i själva texten. Man är väldigt styrd av EU-reglerna”, säger Breakits källa.

Och trots höga förhoppningar kan det finnas risk att förslaget blir lite urvattnat. Det menar en person i branschen som Breakit har talat med, som vill vara anonym.

“Utredarnas uppdrag har varit att det inte ska leda till minskade skatteintäkter. Därför tror inte jag att det kommer leda till några större skillnader i plånboken. Det kommer vara enklare, men jag tror inte att det kommer innebära att det väller in utvecklare i Sverige”, säger personen.

Läs mer