Sök

Klart: Här är den första Spac-affären i Norden

Purmo GroupBörsSpac
Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Finska Virala Acquisition Company, som var det första Spac-bolaget på Helsingforsbörsen, genomför nu ett förvärv i form av inomhusklimatbolaget Purmo Group.

Därmed sker den första Spac-affären i Norden.

Spac står för Special Purpose Acquisition Company. I praktiken handlar det om en typ av bolag som inte bedriver någon egen verksamhet, utan är ett skalbolag som börsnoteras för är att ta in kapital, som sedan används till uppköp.

Affären innebär att Purmo Group, som ägs av finska familjeägda Rettig Group, tar plats på Helsingforsbörsen. Värderingen är 685 miljoner euro, baserat enterprise value (bolagsvärdet).

Purmo Group omsatte under förra året 671 miljoner euro och redovisade ett justerat ebitda-resultat 85 miljoner euro. Verksamheten är inriktad på inomhusklimat såsom värme och kyla. I år spår bolaget att ebitda-resultatet blir över 90 miljoner euro. Skuldsättningen nettoskuld/justerat ebitda väntas bara lägre än 2,5x.

Pumos existerande aktieägare kommer att äga 73,3 procent av det nya bolaget. Affären kommer att behöva klubbas vid en extra stämma. Styrelsen föreslår att man skall rösta för affären.

Läs mer