Natural Cycles-grundaren hårt drabbad av USA-stormen: "Forsade in vatten"

Natural Cycles
Natural Cycles-grundaren hårt drabbad av USA-stormen: "Forsade in vatten"

Elina Berglund/Foto från förödelsen i Bronx, New York. Foto: TT/AP Photo/Craig Ruttle.

Towe Boström

Reporter

P-appen Natural Cycles grundare har tvingats se stormen Ida förstöra deras hem i USA – och det är långtifrån första gången paret drabbas.

"Till slut kom det så mycket vatten att det kom in snabbare än vad vi kunde pumpa. Det var lönlöst”, berättar Elina Berglund Scherwitzl.

Tidigare i veckan slog stormen Ida till mot USA:s östkust, vilket orsakat en enorm förödelse med dödsfall, skadade människor och förstörda hem som följd. Bilder från stormen visar översvämningar där byggnader och infrastruktur ligger under vatten och människor försöker städa upp i kaoset. 

Delstaten Louisiana är hårt drabbad och även New York, där Natural Cycles-grundaren Elina Berglund Scherwitzl bor, har drabbats hårt av stormen. 

Elina Berglund Scherwitzl driver p-appen Natural Cycles tillsammans med sin man Raoul Scherwitzl. Det var för några år sedan som de bestämde sig för att lämna Sverige för att satsa på den för bolaget viktiga amerikanska marknaden. I dag bor de ungefär en timme från Manhattan. 

När Breakit når Elina Berglund är det tidig fredagsmorgon i USA och hon beskriver vädret som fint och soligt. Nästan lite märkligt med tanke på hur de senaste dagarna sett ut. Det var under onsdagsnatten familjen vaknade av att det forsade in vatten över hela nedervåningen. 

“Vi skrev till grannarna och den här gången hade vi köpt en pump som vi försökte pumpa ut vattnet med. Men till slut kom det så mycket vatten att det kom in snabbare än vad vi kunde pumpa. Det var lönlöst”, berättar Elina Berglund Scherwitzl. 

De gav upp och tog sig istället till övervåningen, medvetna om faran i situationen, inte minst med tanke på elektriciteten. 

Paret känner som tur är inga personer som skadats allvarligt. Sett till omgivningarna är vägen hem fortfarande översvämmad och detsamma gäller för flera fastigheter i den närliggande byn, som den lokala affären som ligger bredvid en flod som svämmat över. 

De kan fortfarande bo i huset, men nedervåningen är väldigt påverkad av översvämningen. 

“Fick inte stopp på vattnet” 

Den här gången är det vattnet som är största problemet, andra gånger kan det vara vind och nedfallna träd som ställer till det, och den här typen av stormar börjar tyvärr bli allt vanligare. Elina Berglund Scherwitzl berättar att de bott i huset i ungefär ett år och drabbats av upp till tio stormar under den korta perioden, vilket resulterat i allt från översvämningar till förlorad elektricitet och annan förstörelse. De har lärt sig att satsa på solceller och bunkra upp med batterier.

I juli slog en annan storm till och liksom nu fylldes hela husets nedervåning av vatten. Tur i oturen är att grannarna i området är vana att hjälpa varandra och kom till undsättning även då. 

“I oktober kom en tornado precis bredvid vårt hus och förstörde flera hus och massor av träd. Det är väldigt mycket träd där vi bor och här går inte ledningarna under jorden, vilket är en väldigt dålig kombination. USA har en väldigt dålig infrastruktur”, säger Elina Berglund Scherwitzl. 

“Är det värt det?” 

Familjen bor i ett trähus och vid den senaste översvämningen fick de bort vattnet snabbare än nu, och fick sedan professionel hjälp att torka träet samt pumpa ut vattnet under golvet. 

“Men den här gången, om jag ska vara ärlig, så orkar jag inte med det för det tar en vecka och det är jättehögljutt. Den här gången stannade vattnet kvar mycket längre på nedervåningen för vi fick inte stopp på det. Den här gången får vi göra om nedervåningen, men då kommer ju nästa storm sen, så är det värt det?”, frågar sig Elina Berglund Scherwitzl. 

Huset är försäkrat, men det tillkommer en rejäl självrisk. 

Elina Berglund Scherwitzl är nu kluven inför framtiden. Hon konstaterar att det var lättare när de bodde i en lägenhet på Manhattan än i det nuvarande huset. 

“Det här måste ha med klimatförändringarna att göra och vi vet inte hur det kommer att bli på andra ställen heller. Jag som är datanörd funderar över om man kan titta på historisk data för att se hur vädret utvecklas på olika ställen i världen så att man kan se var man ska bo”, säger Elina Berglund Scherwitzl. 

Vi har tidigare rapporterat hur det går för Natural Cycles som nu siktar på lönsamhet.

Läs fler artiklar
LÄS MER