Mutmisstankar spökar när Borg och Stenbeck lämnar Millicom

Mutmisstankar spökar när Borg och Stenbeck lämnar Millicom

CRISTINA STENBECK OCH ANDERS BORG. FOTO: TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Hela det gamla Kinnevik-gänget hoppar av mobiloperatören Millicoms styrelse - inte bara Cristina Stenbeck. Det är anmärkningsvärt att det sker samtidigt som bolaget misstänks för korruption i Guatemala.

Den 22 oktober meddelade Millicom, Stenbecksfärens största företag som säljer mobilabonnemang i Latinamerika och Afrika, att det blivit indraget i en potentiell muthärva.

Ett samriskbolag i Guatemala där Millicom äger 55 procent hade då uppmärksammats på att det kan ha förekommit “olämpliga betalningar” i företaget.

Dagen efter kopplades svensk polis in och samma dag stod det klart att en åklagare på Riksenheten mot korruption fått i uppdrag att gå igenom anmälan. Att just den enheten får ärendet på sitt bord innebär att det handlar om ett misstänkt mutbrott.

Med det som bakgrund är det synnerligen intressant att Kinnevik på fredagen bytte ut samtliga sina styrelseledamöter i Millicom.

Den stora nyheten i sammanhanget är förstås att Cristina Stenbeck, familjens överhuvud, slutar som ordförande i Kinnevik efter 14 år. Hon lämnar i samma veva även Millicoms styrelse.

Men om man tittar närmare ser man ser än så. Även den tidigare finansministern Anders Borg slutar som ledamot i mobiloperatören. Ut åker även Kinneviks vice ordförande Dame Amelia Fawcett samt Paul Donovan. Den sistnämnde är vd för den europeiska biografkoncernen Odeon and UCI Cinemas,

Kinnevik har hittills inte presenterat någon vettig förklaring till varför hela gänget slutar.

Särskilt anmärkningsvärt är att Anders Borg, som valdes in på Kinneviks mandat så sent som förra året, inte blir omvald.

Klart är att styrelsen till syvende og sidst är högst ansvarig för att se till att inga mutor förekommer. Sista ordet är inte sagt i den här historien.

Läs fler artiklar
LÄS MER