Klarna-investerare och Industrifonden fyller på med kapital i juridikplattformen Avtal24

Avtal24
Klarna-investerare och Industrifonden fyller på med kapital i juridikplattformen Avtal24

FOTO: TT/SVD

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

De 10 miljoner kronor som bolaget tar in kommer från bland andra finansmannen Sven Hagströmer, som var tidig investerare i betalbolaget Klarna och finansappen Tink.

Det har hunnit gå fem år sedan Sven Hagströmer beslutade sig för att investera i det digitala juridikbolaget Avtal24 för första gången. Investeringen skedde i samband med SVT:s populära tv-program Draknästet, där kända affärsänglar investerade kapital i framtidsföretag.

Nu utökar han sin investering med ytterligare två miljoner kronor i bolaget, som förmedlar juridiska avtal i standardformat på nätet.

”Jag har varit väldigt passiv i bolaget sedan jag gick in men nu hörde de av sig igen. Jag tycker de har utvecklats väldigt bra och har kommit ungefär så långt som vi hade hoppats på. Därför ville jag ge lite mer pengar. Jag tror fortfarande stenhårt på idén”, säger Sven Hagströmer.

Han var en av de första investerarna i betalbolaget Klarna och har på senare tid även gått in i den digitala kassaboken Tink och startup-bolaget Digiexam som har byggt en plattform för digitala prov.

Avtal24, som har utvecklat en digital plattform för att ta fram olika former av individuella avtal, och internationellt kallar sig för Agreement24, har totalt sett tagit in 30 miljoner kronor i riskkapital sedan starten.

I den nya rundan tar bolaget in 10 miljoner kronor från nyss nämnda Sven Hagströmer, stiftelsen Industrifonden, riskkapitalbolaget Lucky Town och grundarna själva.

Rent omsättningsmässigt har bolaget vuxit ganska långsamt sedan starten. Förra året tog dock tillväxten fart då försäljningen steg från 3,2 miljoner kronor 2013 till 8 miljoner kronor 2014, enligt bolagets chefsjurist och medgrundare Anders Perméus.

”De här pengarna tar vi in för att fortsätta utveckla affärerna i framför allt Sverige. Vi ska se till att göra ett ordentligt avtryck på den svenska marknaden innan vi fortsätter. Men vi finns redan i Berlin där vi bygger avtal för den tyska marknaden”, säger han.

Den gamle draken Sven Hagströmer är inte heller orolig över utvecklingstakten.

”Det är ungefär som med Avanza. Det släppte vi för snart 20 år sedan, men det är först nu som vi har fått upp den där ohyggliga farten. Det är fullt möjligt att expandera den här tjänsten, kunderna måste bara vänja sig. Advokaterna säger fortfarande att det måste vara handpåläggning, medan vi säger att mycket kan automatiseras med vår tjänst”, säger han.

Avtal24 är ett av flera företag som intresserar sig för att göra juridiska avtal billigare genom digitalisering. I Sverige finns också sajten VQ Legal och i USA finns bolaget Rocket Lawyer som Googles riskkapitalbolag har investerat i.

I förra veckan rapporterade vi också om Online pizza-grundaren Erik Byrenius nya projekt för att göra avtalsmallar tillgängliga gratis till techbolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER