Hoppade av från storbanken – nu gör de klipp som tech-investerare

TIN Fonderriskkapital

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Foto: Stefan Lundell

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Förvaltarduon hade ett starkt första 2020 med sitt Tin Fonder.


Erik Sprinchorn och Carl Armfelt har haft ett riktigt kanonår med sitt nystartade fonbolag Tin Fonder under 2020. De två grundarna gjorde sig först kända i finansvärlden som förvaltare på Swedbank Roburs teknikfond men lämnade storbanken hösten  2018  för att istället satsa på något helt eget. 

"Vi vill fortsätta verka för att så många entreprenörer som möjligt väljer att komma till börsen. Vi ser detta som det bästa sättet att behålla våra digitala klenoder”, var beskedet från Carl Armfelt då.

Och det har gått riktigt bra.

Det visar sig nämligen i en sammanställning som tidningen Affärsvärlden har gjort över de olika aktörerna i fondbranschen. Överlag visade fondbranschen upp ökade rörelsevinster på 30 procent under 2020, en positiv trend som spås fortsätta med tanke på nettoinflödena och den starka börsen.

För Tin Fonder, med sina sex anställda och totalt två fonder, var 2020 det första riktiga verksamhetsåret. Då landade rörelseresultatet på hela 55 miljoner kronor. Omsättningen låg på 132 miljoner kronor och ett förvaltat kapital på 19 miljarder kronor. De senaste 12 månaderna har Tins teknikfond gått upp drygt 33 procent. 

Genom fonderna Ny Teknik har Tin Fonder investerat i bolag som Embracer, Evolution Gaming och Sinch. Bolagets andra fond, Tin World Tech, har innehav i bland andra Salesforce, Matchgroup och Straumann.

Läs mer