Sök

Credpoint utmanar kreditjättarna – med Fredrik Reinfeldt i ryggen

Credpointfintech

Hira Syed Zoghlami och Fredrik Reinfeldt. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Kreditupplysningsinformation som uppdateras i realtid ska minska risken för överskuldsättning. Nu kliver Fredrik Reinfeldt in som investerare och ordförande i Credpoint som startats av entreprenören Hira Syed Zoghlami.

Hira Syed Zoghlami har en 12 år lång bakgrund från bank, finans och försäkringar och har under tiden sett ett samhällsproblem växa fram i form av överskuldsättning kopplat till snabba krediter. Hon menar att marknaden har sprungit ifrån den traditionella kreditupplysningsmarknaden.

Det problemet vill hon lösa med det nystartade fintech-bolaget Credpoint och deras tjänst för kreditupplysningar som uppdateras i realtid. Något som ska vara en fördel e-handlare, spelbolag eller andra kreditgivare som ska få tillgång till den senaste kreditinformationen. Om ett lån har beviljats till en konsument som tio minuter senare vänder sig till en annan aktör så ska kreditinformationen alltså redan ha nått den nya långivaren. 

Därmed tar bolaget också upp kampen med jättar som UC, Creditsafe och Bisnode.

“När jag började gräva mer i det här problemet för två år sedan insåg jag snabbt att det inte är någon som har tagit sig an den här utmaningen och utvecklat en sån tjänst”, säger grundaren Hira Syed Zoghlami och fortsätter.

“När vi sedan skickade in en ansökan om kreditupplysningstillstånd till Integritetsskyddsmyndigheten så tog det en stund innan vi fick tillståndet, eftersom att det här är en helt ny typ av lösning, men jag är väldigt glad över att de la ner tid på att förstå hur tjänsten fungerar.”

Till sin hjälp har bolaget också den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt som kliver in i bolaget som både investerare och styrelseordförande.

“Fredrik Reinfeldt har lång erfarenhet av nationalekonomi och förstår den här problematiken väldigt bra. Vi har haft en dialog sedan början av sommaren och han tror väldigt mycket på Credpoint, vår vision och vad vi kan göra.”

Fram till idag är det Hira Syed Zoghlami själv som har finansierat bolaget men tanken är att ta in ytterligare investerare. Närmast framåt väntar tester av tjänsten med ett antal banker innan tjänsten officiellt ska lanseras under slutet av året.

Varför används inte den här typen av lösning idag?

“Jag tror utmaningen legat i att vi haft ett sätt att dela kreditinformation i många år men sedan har marknaden gått om kreditupplysningsföretagen, utvecklingen går väldigt fort idag”, säger Hira Syed Zoghlami.

För Fredrik Reinfeldt är det här första gången som han personligen investerar i ett startupbolag och åtar sig den här typen av uppdrag.

“Hira tog faktiskt kontakt med mig innan tillståndet var klart och beskrev en samhällstillvänd entreprenörsidé som jag tror mycket på. Jag har levt ett långt liv i offentligheten och det har slagit mig hur vi har belyst tillgångar snarare än skulder och att bättre kunskap och uppföljning om skulder betyder väldigt mycket för samhället”, säger han och fortsätter.

“Jag tycker också att det är tilltalande att det är en kvinna inom finanssektorn som tar det här steget med tanke på hur mansdominerad branschen är.”

Att den här typen av lösning behövs idag har blivit tydligt med tanke på hur teknikutvecklingen gått mot snabbare tillgång till lån, samtidigt som det också är enkelt att spela och handla online idag. 

“Vi är på väg att arbeta fram ett nytt instrument som mäter den här informationen på ett nytt sen. Men sen är det också viktigt att det faktiskt används som ett verktyg för att på sikt stoppa den växande överskuldsättningen.”

Läs mer