Klarnas konkurrent Affirm kammar hem storkontrakt

Klarna Affirm fintech
Klarnas konkurrent Affirm kammar hem storkontrakt

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: TT/Montage

Martin Hävner

Reporter

Det svenska fintechbolaget Klarna har åkt på ett bakslag i den amerikanska expansionen.

Konkurrenten Affirm ska leverera sin “betala sen”-lösning till giganten Amazon.

Det var sent på fredagskvällen som Affirm gick ut med pressmeddelandet om samarbetet med Amazon. Kunder till e-handelsbolaget kommer att kunna dela upp köp över 50 dollar i flera delar tack vare Affirms lösning.

Samarbetet börjar i mindre skala, men planen är en bredare lansering under de kommande månaderna.

Flera amerikanska medier konstaterar i rapporteringen om det nya avtalet att konkurrensen på området numera är knivskarp. Utöver Klarna, Affirm och Paypal har även mer traditionella aktörer som Mastercard, American Express och Citi tagit fram egna “betala sen”-lösningar. Dessutom lurar Apple i vassen och har enligt tidigare uppgifter planer på en lösning tillsammans med Goldman Sachs. 

Affirm har sedan tidigare avtal med cirka 12.000 handlare, däribland Walmart och Pelton. Att avtalet med Amazon är en gigantisk fjäder, som kommer sitta i Affirms hatt istället för Klarnas, visar aktiekursutveckligen för det förstnämnda bolaget. 

Aktien i Affirm steg nämligen med 36 procent i efterhandeln (som tar vid efter de amerikanska börsernas officiella stängning vid klockan 22). Ett tag var aktien upp 48 procent. Börsvärdet uppgick till 18 miljarder dollar, eller 155 miljarder kronor, före uppgången under efterhandeln. 

Som en jämförelse kan nämnas att Klarna värderades till 377 miljarder kronor när bolaget tog i nytt kapital från Softbank tidigare i somras

Läs fler artiklar
LÄS MER