Sök

Min comeback som chef slutar i katastrof – skriftlig varning och storbråk

BreakitLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell avslöjar dramatiken bakom Breakits välputsade (nåja) fasad.

Förhoppningsvis har det gått dig helt obemärkt förbi.

Men faktum är att jag de senaste veckorna vikarierat som chefredaktör på Breakit.

För mig personligen har dock denna period blivit en plågsam påminnelse om att jag är en katastrof som chef.

Det har uppenbarat sig på område efter område men tydligast i det här med gränsdragningar. Att inte överskrida sina befogenheter.

Jag vet inte vad det är som gör att jag har så svårt att se var gränsen ska gå för mitt beslutsfattande. 

Kanske beror det på att jag är så lustdriven. Går jag igång på ett projekt så finns det i princip ingenting som kan stoppa mig från att driva igenom det. Oavsett om jag på vägen kraftigt överskrider mina formella befogenheter.

Det var precis vad som hände i veckan. Egentligen var det ingen jättestor sak men vår vd Camilla Bergman hade ändå på tydligast möjliga sätt klargjort att vi inte, “jag upprepar inte”, skulle ta några kostnader kopplat till denna satsning. 

Om jag som redaktionellt ansvarig ändå ville köra var det okej men då fick jag klara mig med de befintliga resurserna.

Ändå hörde jag mig själv i sittande externt möte säga att “absolut, inga problem, de här kostnaderna står vi på Breakit för”.

Ett klockrent exempel hur jag inte ska agera som chef. Saken blev ju inte precis bättre av att jag i min roll som största ägare borde vara ännu bättre med att inte trotsa vår vds beslut.

Självklart uppdagades mitt övertramp bara efter någon dag. 

Tack och lov har jag i alla fall inte börjat ljuga folk rätt upp i ansiktet. Så när vår vd Camilla ställde en rak fråga så erkände jag direkt. 

Naturligtvis vecklade jag in mig i ett krystat resonemang om att de initiala kostnaderna på sikt skulle generera betydligt högre intäkter för Breakit. En person med en tillstymmelse till ledaregenskaper hade i detta läge direkt backat, erkänt sitt misstag och bett om ursäkt.

Inte jag. 

Nej, nej. Istället gick jag så klart till förnyad attack och skrek till sist fram allt ihåligare argument. 

Då fick Camilla fullt förståeligt nog och avslutade samtalet.

Dagen efter fick jag ett mejl som knappast gick att misstolka hur Camilla såg på mitt uppträdande:

“Det var helt oacceptabelt och hade en vanlig anställd på Breakit agerat som du gjorde hade jag utfärdat en skriftlig varning”.

Ord och inga visor men jag kunde bara hålla med. Dessbättre för alla parter är det nu bara en vecka kvar på mitt tillfälliga chefredaktörsskap. Sen är Jon Mauno Pettersson tillbaka från sin föräldraledighet och allt kan återgå till det normala.

Trevlig helg!

Läs mer