Stenbeck: "Jag vill göra det jag är bäst på innan jag fyller 40"

Breakit - Stenbeck: "Jag vill göra det jag är bäst på innan jag fyller 40"

Cristina Stenbeck. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Cristina Stenbeck ska i framtiden lägga mer tid på att träffa grundare - och mindre på administration. Det säger hon i en intervju med Breakit, direkt efter beskedet om att hon slutar som ordförande i familjens investmentbolag.

This article is also available in English.

“Efter 14 år som ordförande ställde jag mig frågan: Hur kan vi bäst utnyttja det som jag faktiskt är bäst på? Med den insikten som grund kom jag i diskussion med Tom (Boardman, blivande ordförande) och resten av styrelsen fram till att det här är det bästa för bolaget”, säger Cristina Stenbeck till Breakit

Hon har de senaste åren haft en mycket aktiv roll i Kinneviks portföljbolag, som dessutom är utspridda över hela världen.

“Att de senaste åren resa runt, i princip från styrelsemöte till styrelsemöte - det har varit minst sagt intensivt. Som ordförande behöver man ägna sig åt mycket administration och formalia. Jag känner att min största styrka ligger mer i att stötta och arbeta närmare grundarna som vi investerar i. Det är det jag ska fokusera på framöver. Det är den biten jag alltid har tyckt bäst om med Kinnevik, att jobba med entreprenörerna”, säger Cristina Stenbeck.

Hon blev ordförande i investmentbolaget, som idag är huvudägare i bland annat mediekoncernen MTG och e-handelsjätten Zalando, år 2002 efter fadern Jan Stenbecks död.

“Efter så lång tid på ett jobb, som jag inte sökte, känner jag att det finns bättre sätt att använda mina förmågor. Innan jag fyller 40 vill jag ägna mig mer åt det jag är bäst på”, säger Cristina Stenbeck.

Kinnevik har de senaste åren investerat tungt i e-handelsbolag som tyska Zalando och e-handelsinkubatorn Rocket Internet.

Nu ska bolaget ta nästa steg och rikta in sig mer på startups inom hälsa, finans och utbildning. Det arbetet ska i stället ledas av vd:n Lorenzo Grabau tillsammans med den nya ordföranden Tom Boardman.

Tom Boardman säger att han har varit väldigt aktiv i Kinneviks omstöpning de senaste fem åren, och successivt vuxit in i den nya rollen.

“Ärligt talat blir jag inte så enormt uppspelt. Det här handlar inte om att vi byter inriktning på själva verksamheten. Cristina har gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren med vårt strategiskifte. Nu fortsätter vi på den inslagna vägen”, säger han och fortsätter:

“Vi har ju investerat väldigt stora belopp i till exempel Zalando, och det har krävts ett och annat djupt andetag för att känna sig trygg med att investera så mycket i ett bolag som växer snabbt men utan lönsamhet. Men det har visat sig vara rätt”, säger han.

Cristina Stenbeck säger att beslutet inte innebär någon ägarförändring och att det är förankrat med de största aktieägarna i Kinnevik, utöver henne själv.

“Det är just eftersom jag själv är ägare som vill göra det här. Jag vet att det är helt rätt för Kinnevik”, säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER