Cristina Stenbeck slutar som ordförande i Kinnevik

Breakit - Cristina Stenbeck slutar som ordförande i Kinnevik

FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT

Jonas de Lange

Reporter

Cristina Stenbeck lämnar nu posten som styrelseordförande i investmentbolaget Kinnevik, som är en av Europas största investerare i e-handel och internetbolag.

Tom Boardman tar över som styrelseordförande.

Han har varit styrelseledamot i Kinnevik sedan 2011. Han är även styrelseledamot i investmentbolaget Nedbank Group, som ägs av Sydafrikas största bank, Woolworths Holdings, Royal Bakofeng Holdings och African Rainbow Minerals. Innan han valdes in i Kinneviks styrelse satt han också Vodacom Groups styrelse.

För drygt en vecka sedan rapporterade vi att Cristina Stenbeck lämnade posten som styrelseordförande i den tyska e-handlaren Zalando. Nu visar det sig att hon även kliver av som styrelseordförande för familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik - själva kärnan i hennes maktsfär.

"Det har varit en enastående resa bestående av intensivt arbete och stora framgångar. Kinnevik är idag starkare än någonsin, med en fantastisk portfölj inom såväl mobiltelefoni som digitala tjänster och den starkaste balansräkningen i bolagets historia. Vi har ett talangfullt team och en styrelse som besitter stor erfarenhet och mångfald. Jag kommer fortsätta att stödja Kinneviks team i dess arbete att möta sina långsiktiga åtaganden gentemot sina aktieägare och portföljbolag som styrelseledamot. Som en aktiv representant för bolagets största aktieägare ämnar jag även fortsätta leda arbetet i Kinneviks valberedning", säger Cristina Stenbeck i ett pressmeddelande från bolaget.

Hon lämnar alltså inte styrelsen helt och hållet.

Samtidigt som Kinnevik informerade om att Cristina Stenbeck slutar som styrelseordförande berättar även Millicom att hon lämnar teleoperatörens styrelse.

Kinnevik är en av Sveriges tyngsta investerare och påverkar många startups både på hemmamarknaden och runt om i världen.

Bolaget är bland annat huvudägare i radannonsbolaget Saltside och mediekoncernen MTG. MTG är i sin tur majoritetsägare i Youtube-nätverket Splay och har gjort en rad tunga investeringar inom E-sport. Bolaget har bland annat köpt den svenska datorspelfestivalen Dreamhack och investerat i världens största e-sportliga ESL.

Kinnevik är även huvudägare i Qliro Group, bolaget bakom CDON och Nelly.com, och den tyska startupfabriken Rocket Internet.

Den tyska e-handelsjätten Zalando och svenske Christoffer Brinkeborn Beselins vietnamesiska e-handlessuccé Lazada har också Kinnevik som största ägare.

Läs fler artiklar
LÄS MER