Sök

Efter stormen – nu tar Bokio in 35 miljoner kronor

Bokio

Viktor Stensson är medgrundare till Bokio. Foto: Bokio / Istock

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Investeringen är ett tydligt bevis på att våra ägare tror på oss och den strategiförändring vi nyligen genomförde”, säger Bokios vd Viktor Stensson.

Bokföringstjänsten Bokio har växt snabbt sedan starten för sex år sedan. Bolaget har erbjudit en rad grundläggande gratistjänster och sedan tjänat pengar när kunderna lägger till extra funktioner.  För några veckor sedans svängde de dock om strategin och började att ta betalt för större delen av tjänsterna.

Nu tar bolaget in 35 miljoner kronor från bland annat Creandum, Svea Ekonomi och Inbox Capital.  

”Investeringen är ett tydligt bevis på att våra ägare tror på oss och den strategiförändring vi nyligen genomförde. Kapitalet kommer hjälpa oss att ytterligare accelerera utvecklingen av produkten, men även att ta nya marknadsandelar”, säger Viktor Stensson.

Johan Brenner, partner på Creandum, säger att Bokio är ett av Sveriges mest spännande fintechbolag. 

“De har kommit långt med automationen av bokföring och kombinationen med finansiella tjänster är extremt spännande. Vi ser verkligen fram emot nästa fas tillsammans med bolaget”, säger Johan Brenner. 

Användarna rasade 

Bokio hamnade i blåsväder för några veckor sedan när de meddelade sin nya strategi – att ta betalt för större delen av tjänsterna. Det som upprörde kunderna var att bolaget marknadsfört sig med löften som “gratis för alltid” och därefter alltså ändrade strategi. 

I samband med det kommenterade grundaren Viktor Stensson användarnas ilska, och sa att Bokio kunde ha varit tydligare i sin kommunikation när det kom till vad som faktiskt skulle vara gratis för alltid.

“Några användare har tolkat vår gamla kommunikation som att all funktionalitet vi hade på plats och har fortsatt förfina under flera år skulle vara gratis för evigt, vilket tyvärr inte är hållbart för ett bolag där den sagda funktionaliteten är hela grunden”, sa Viktor Stensson då.

Det fanns också användare som menade att kritikerna ska vara glada över att de haft tillgång till en kostnadsfri bokföringstjänst så länge. 

I dag är Bokio verksamma på den svenska och brittiska marknaden med runt 100 anställda i Stockholm och Göteborg. Bokio har 60 000 aktiva månatliga användare och 170 000 registrerade företagare – och nu även runt 7 000 betalande användare. 

I det senast kända räkenskapsåret, 2019, omsatte bolaget 4,6 miljoner kronor med en förlust på 10,8 miljoner kronor. 

Läs mer