Tuff smäll för elsparkcyklar i Stockholm – tvingas betala över 30 miljoner varje år

VoiBoltElsparkcykel

Daniel Helldén, trafikborgarråd Stockholm. Foto: TT / Tobias Blixt

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Klart med avgift för elsparkcyklar i Stockholm.

Det har nästan känts som en evig fråga för Stockholmarna. Elsparkcyklarna som har stormat in och gatorna har fyllts av det nya fordonet. 

Det har inte bara varit roligt, mängden elsparkcyklar har skapat problem när de har lämnats på trottoarer där stressade stockholmare har tvingats kryssa mellan dem. 

Problemet har eskalerat under sommaren och tidigare i somras sa trafikborgarrådet Daniel Helldén att de var för många och att åtgärder skulle införas. 

Nu inför Stockholm en avgift på 1.400 kronor för varje elsparkcykel och år. I dagsläget finns det 22.000 elsparkcyklar på Stockholms gator och kostnaden för elsparkcykelbolagen landar med det antalet på över 30 miljoner. 

"Bara i juli tvingades staden flytta undan fyra gånger så många elsparkcyklar som i juni", säger Daniel Helldén, MP, trafikborgarråd Stockholm.

"Det är uppenbart att bolagen behöver ta ett större ansvar".

En avgift för elsparkcyklar lanserades redan i våras men stoppades av juridiska snårigheter. Det ska nu vara löst och ett beslut kommer tas i Stockholms trafiknämnd 26 augusti.

"Det är skönt att äntligen kunna sätta ner foten. Ingen som rör sig i Stockholm ska vara rädd för att snava över en elsparkcykel", säger Daniel Helldén.

Voi har tidigare varit kritiska till en avgift och sagt att det bara är symbolpolitik som inte löser problemet.

“Vi måste ha en lösning på parkeringsproblemet men vi vet med säkerhet att bara avgifter inte löser problemen för stockholmarna”, har Vois Sverigechef Eric Andrée tidigare sagt till Breakit.

Konkurrenten Bolt har tidigare uttalat sig positivt om avgifter.

 

Läs mer