Revolutionrace växer så det knakar – och delar ut pengar

Revolutionracee-handel

Pernilla Nyrensten, vd Revolutionrace. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Revolutionrace växer kraftigt och bjuder oväntat på utdelning till aktieägarna.

“Intresset för våra produkter är fortsatt mycket stort”, säger bolagets vd Pernilla Nyrensten som kan kvittera ut ytterligare 19 miljoner från bolaget.

Revolutionrace redovisar en omsättning på 274 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår, det motsvarar en tillväxt på 152 procent.

Bolaget, som säljer sport- fritidskläder endast direkt till konsument via e-handel, meddelade redan i prospektet inför vårens börsnotering att tillväxten i detta fjärde kvartal väntades bli minst 150 procent.

“Att vi lyckas leverera stark tillväxt kombinerat med en god lönsamhet, trots de utmaningar som den pågående coronapandemin innebär för oss och hela vår omvärld är ett tydligt kvitto på styrkan i vår agila organisation”, skriver Pernilla Nyrensten.

Hon skriver även att ledningen “noterar en stark nettomsättningstillväxt” i inledningen av det första kvartalet i det nya räkenskapsåret som inleddes i juli.

Resultatet mer än dubblas

Resultatet då? På rörelsenivå steg vinsten till 67 miljoner kronor, upp från 23 miljoner. Detta trots att bolaget upplever längre ledtider i produktion och frakt, vilket medför extra utgifter.

Rapportens stora överraskning är att bolaget i det här skedet väljer att dela ut 0:64 kronor per aktie, en utdelning på totalt drygt 72 miljoner. Det gör att grundarna Pernilla och Niclas Nyrensten kan kvittera ut ytterligare nästan 19 miljoner. Den största ägaren, Altor, får 25 miljoner kronor i utdelning.      

I samband med börsnoteringen sålde riskkapitalbolaget Altor och grundarparet Nyrensten aktier för sammantaget 2,5 miljarder kronor i ett erbjudande där en aktie kostade 75 kronor. Den steg inledningsvis på börsen, nådde 89 kronor som högst men har sedan dalat. På måndagen stängde den på 70 kronor. 

LÄS OCKSÅ: Pernilla Nyrensten om Revolutionsraces resa, börsen och varifrån hon får sitt "grit"

Läs mer