Folk på Wall Street är inte längre misstänksamma mot bitcoin

Bitcoin
Folk på Wall Street är inte längre misstänksamma mot bitcoin

FOTO: TT/AP/Richard Drew

Breakit

Den digitala valutan bitcoin har länge setts som en marginell idé för nördar och motståndare till statligt utfärdade valutor. Det är dock inget som avskräcker investerarna på Wall Street.

Faktum är att några av USA:s mest kända traders och investerare ser potential för stora vinster i kryptovalutan.

Förespråkarna för bitcoin lyfter fram att tekniken har potential att revolutionera hur vi köper och säljer varor och inte minst överföringar av pengar.

Oro över säkerheten, brottslighet och kraftiga prisrörelser har visserligen präglat valutan från starten 2009, men det senaste året kan man skönja ett trendbrott. Allt fler investerare, inte minst på Wall Street, börjar nu på allvar undersöka om bitcoin-tekniken kan främja innovation.

En av aktörerna som fått upp ögonen för bitcoin är DRW Holdings, ett företag i Chicago som sysslar med högfrekvenshandel (extremt snabb handel med värdepapper som även kallas robothandel).

DRW har investerat i Digital Asset Holdings, en startup inriktad mot finansiella tjänster och som nyligen genomförde en uppmärksammad värvning av Blythe Masters, tidigare högt uppsatt chef hos JP Morgan Chase.

Det är ingen slump att det är just högfrekvenshandlare som visar intresse för bitcoin. Ett problem i handelen med nätvalutan har länge varit bristen på likviditet, då det helt enkelt saknas tillräckligt med köpare och säljare.

Flera handelsplatser har därför försökt övertyga firmor inom högfrekvenshandel att ge sig in, eftersom de ökar volymen på själva handeln.

Även andra bolag med omfattande egen trading är nyfikna på att exponera sig mot bitcoin.

Tunga spelare i finansbranschen som Citadel Securities och KCG Holdings hör till en mindre grupp som erbjöd sig att köpa aktier i Bitcoin Investment Trust, som ger förmögna privatpersoner en möjlighet att investera i bitcoin på ett säkert sätt.

I dagsläget sker det transaktioner på runt 50 miljoner dollar per dag i valutan. Det kan jämföras med över 5 biljoner som dagligen snurrar runt på de globala valutamarknaderna.

Den digitala valutan är alltså fortfarande en väldigt marginell företeelse på finansmarknaderna. Kanske blir det ändring med det nu när flera tunga aktörer från Wall Street och Silicon Valley går in i sektorn.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER