Sök

Northvolt vill se brytning av kobolt i Sverige

Northvolt

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Den ifrågasatta metallen finns i Sverige – men tas inte upp.

Världen står inför en elektrifiering av alla sorters fordon och för att de ska kunna ta sig framåt krävs det som bekant batterier.

Långt fram i ledet för att förse världen med gröna batterier befinner sig svenska Northvolt som just nu bygger sin jättefabrik i Skellefteå. 

Grundaren Peter Carlsson har tidigare sagt att en av anledningarna till att fabriken placerades i Skellefteå var den stora tillgången till grön energi. 

Men det behövs annat för att kunna bygga batterier. En av de viktigaste råvarorna är metallen kobolt. Brytningen av kobolt har dock varit kontroversiell eftersom arbetsvillkoren i gruvorna, som framförallt ligger i Kongo är bedrövliga och att barnarbete förekommer.

Men metallen finns även i Sverige och nu säger Northvolts kommunikationsdirektör Jesper Wigardt till Dagens Industri att ytterligare en anledning till att man valde Skellefteå till sin fabrik var närheten till råvaror som kobolt, både i Sverige och i övriga EU.

"Det finns potential att på sikt få en geografiskt kompakt värdekedja. Det skulle vara bra för oss logistikmässigt, operationellt och miljömässigt”, säger han till tidningen.

”Vi tycker att det svenska energisystemet är väl anpassat till utvinning och raffinering av råmaterial – det är processer som kan vara energikrävande.”.

I dagsläget sker ingen brytning av kobolt i Sverige men det finns minst 50 fyndigheter av metallen.

Att få tillstånd att dra igång en ny gruva kan vara krångligt och det politiska motståndet har ofta varit stort.

Från Northvolts sida signalerar man nu att det är bråttom.

"Vi ser en marknad som är under uppbyggnad, men som också kommer att sätta sig inom de närmaste fem till tio åren”, säger Jesper Wigardt. 

Läs mer