Sök

Tink köptes för 18 miljarder – ökade förlusten rejält i fjol

TinkVisafintech

Tink-grundarna Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. FOTO: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Fintech-succén Tink är under uppköp av kortjätten Visa. Nu visar det nytryckta bokslutet svart på vitt hur företaget gick innan affären.

För en månad sedan offentliggjordes en av sommarens verkliga storaffärer i det svenska näringslivet: Kortgiganten Visa lägger vantarna på Tink.

Affären är fortfarande inte helt i lås eftersom den ska granskas av konkurrensmyndigheterna.

Men oavsett vad är det ett tecken på att Tinks teknologi och kundbas – ett nätverk av kopplingar mellan bankkonton i Europa – är extremt eftertraktad.

"Vi har byggt något otroligt och på samma gång bara skrapat på ytan. Att ansluta till Visa innebär att vi kan röra oss snabbare och nå längre än någonsin tidigare”, sa Daniel Kjellen, vd och medgrundare på Tink när affären offentliggjordes.

"Väldigt investeringstunga" 

Men hur stora intäkter har det fintech-bolag som Visa nu vill lägga vantarna på?

Tinks bokslut, som precis kommit in till Bolagsverket, ger svaret.

Tink omsatte 186 miljoner under 2020. Det innebar en tillväxt på 63 procent. 

Bolaget gör alltjämt stora förluster, vilket ledningen brukar motivera med att bolaget investerar tungt i teknik och kundanskaffning.

2020 blev resultatet minus 269 miljoner kronor – en ökning av förlusten från 194 miljoner året innan. 

Tinks kunder är framförallt europeiska banker. Bankerna betalar en avgift till Tink för att få till tillgång till nätverk av bankkopplingar som fintech-bolaget har byggt runtom i Europa. Tack vare kopplingarna är det till exempel möjligt för storbanken SEB:s kunder att, inuti SEB:s app, se sina konton i helt andra banker.

“Det finns en extrem stordriftsfördel i det här nätverket. Å andra sidan innebär det att vi blir väldigt investeringstunga. För att ens vara på banan i vår bransch behöver man anställa 300 personer, ta in hundratals miljoner i riskkapital och bygga alla kopplingar så att du har hög täckning, alltså kopplingar mot en majoritet av bankerna. Först efter det kan du på allvar inleda en säljprocess”, sa Daniel Kjellén i en intervju med Breakit i fjol.

Kan konkurrera ut betalkort 

Tinks teknik låter också bankkunder genomföra betalningar via nätverket. Det sistnämnda är den viktigaste anledningen till att Visa vill ta över Tink.

Många branschbedömare tror att korttransaktioner i framtiden kommer tappa marknadsandelar, till förmån för överföringar direkt mellan bankkonton.

Det skulle på sikt leda till att Visa, som sysslar med kort, får en försvagad position. Genom att köpa upp en aktör inom konto till konto-överföringar får Visa en chans att försöka bli  ledande även på den nya generationens betalningar.

Tink har avböjt att kommentera utöver det som står i bokslutet.

Läs mer