Sök

Åtta storaffärer att inspireras av i hängmattan

TinkCornershop

Breakit

Breakit

Sju månader in på 2021 har vi redan hunnit avverka ett gäng riktigt stora affärer i Sverige. Oavsett av vilken anledning du bygger bolag så kan vi nog enas i att glädjas för de som lyckas med en riktigt bra affär.

Vi har samlat några av de mest intressanta affärerna i Sverige i år och det är en härlig blandning av hamburgare, fintech och trädgårdsarbete som vi får läsa om.

 

Brödernas nådde nästan miljardvärdering – ville slå konkurrenterna

När brödraparet Joakim och Jonas Wiklander tog in riskkapitalbolaget Litorina som ny majoritetsägare i bolaget var det med en värdering på nära en miljard kronor. När Breakit pratade med grundarna i samband med affären så avslöjade de var glada över över att kunna klå konkurrenternas värdering. “Vi visste ju vad Bastard burgers värderades till så självklart skulle vi slå dem. Vi siktade på en miljard och hamnade nästan där”, berättade Joakim Wiklander då.

Tink slukas av amerikanska jätten – "Perfekt partner"

Många har rest frågan om vad EU egentligen kommer att säga om affären, med tanke på att Visa tidigare har stoppats från ett liknande köp i USA tidigare. När Breakit nyligen ringde svenska konkurrensverket så var budskapet att de höll på att utreda om de skulle utreda affären eller inte. Men i väntan på att affären får ett godkännande så kan vi passa på att glädja oss med säljarna som får dela på ungefär 18 miljarder kronor.

Sara Serray sålde sin godisdröm till snabbväxande Humble

Det kanske inte är den största prislappen på listan, men om vi skrev faktiskt att det handlade om affärer att inspireras av och det kan vi verkligen göra här. Sara Serray satsade allt för att ta fram och sälja sitt egna nyttigare godis. Tre år av hårt slit senare kunde hon sälja sitt bolag till den börsnoterade foodtech-gruppen Humble Group.

Sålde sin lanthandel till börsjätten – affär värd 1,5 miljarder

Anders Carlsson tog 2014 över Hylte Jakt och Lantman från sin far och andra gemensamma halländska bönder som ägde bolaget. Bara fyra år senare klev riskkapitalbolaget Verdane in som huvudägare och företagsgruppen Hyma skapades. I år var det dags för nästa steg i den succé-resa som Anders Carlsson gjort som vd för bolaget. Börsnoterade BHG köpte bolaget för uppemot 1,5 miljarder kronor, förutsatt att vissa mål nås av bolaget till 2022. För Anders Carlsson själv kan affären, om målen nås, vara värd cirka 300 miljoner.

Modeprofilen Elin Kling säljer delar av sitt miljardbolag

Investerarna slogs om att få vara med i Elin Klings bolag när de skulle ta in sina första externa ägare. När dammet hade lagt sig stod Harald Mix investeringsbolag Altor ensamma kvar. Det rörde sig om en minoritetspost som vi inte har prislappen på, men hela bolaget värderades till mellan 1,5 och 2 miljarder kronor enligt uppgifter. Det hemliga spelet bakom affären kan ni läsa om här.

E-handelsraketen Stronger fick ny huvudägare i miljardaffär

Riskkapitalbolaget Polaris drog längsta strået i budgivningen om Stronger, e-handelsbolaget som gjort succé med sina träningskläder. 51 procent av bolaget såldes i en affär som värderade bolaget till omkring 1,5 miljarder kronor. “Bolaget agerar på en attraktiv tillväxtmarknad, drivet av ökad fokus på hälsa och vi ser fortsatt stor tillväxtpotential framöver – främst genom fortsatt internationell expansion”, sa Johan Pernvi, ansvarig partner på Polaris i samband med affären.

SaaS-stjärnan får ny huvudägare – "Nu ska vi ta upp kampen med Fortnox"

Det här är inte den största affären på listan, men likväl en intressant affär och ett bolag att hålla koll på. Main Capital tog nyligen en knapp majoritetsandel i Björn Lundén AB som ska trycka gasen i botten och på allvar utmana aktörer som börsnoterade Fortnox och Växjö-bolaget Visma Spcs.

Oskar Hjertonsson säljer resten av Cornershop till Uber

De är inte alls verksamma i Sverige, men Oskar Hjertonsson har på andra sidan Atlanten byggt upp en imponerande verksamhet i sitt Cornershop. Redan hösten 2019 sålde han majoriteten av aktierna i bolaget som svensken startat 2015, men det var först i år som Uber tog över hela bolaget. Totalt betalade Uber 16 miljarder kronor för Cornershop fördelat över två transaktioner. När Walmart försökte köpa Cornershop 2018 i en affär som stoppades av amerikanska konkurrensmyndigheter var de villiga att betala ungefär 2 miljarder.

Läs mer